Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Η Βενεζουέλα είναι μια ελεύθερη και ανεξάρτητη χώρα που δεν αποδέχεται, ούτε θα αποδεχθεί, καμία παρέμβαση από οποιαδήποτε κυβέρνηση ή διεθνή οργανισμό

Η Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας απορρίπτει τη δήλωση του κ. Josep Borrell, Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, καθώς και τους όρους της ανακοίνωσης που υποβλήθηκε στην Ομάδα Διεθνούς Επαφής σχετικά με τα τελευταία πολιτικά και θεσμικά γεγονότα στη Βενεζουέλα.


Η παράδοξη και πιο πρόσφατη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη λειτουργία των οργάνων της δημόσιας εξουσίας της Βενεζουέλας, είναι άνευ προηγουμένου στην ιστορία των σχέσεων μεταξύ αυτής της ομάδας χωρών και της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής και παραβιάζει τις πιο στοιχειώδεις αρχές Διεθνούς Δικαίου.

Ο ευρωπαϊκός ισχυρισμός επιβολής ενός είδους εποπτείας στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών της Βενεζουέλας είναι άλλη μία απόδειξη της αποικιοκρατικής υπερηφάνειας και νοσταλγίας που εξακολουθεί να ρέει στις  φλέβες των κυρίαρχων ελίτ στη γηραιά  ήπειρο.

Όσον αφορά μια φερόμενη θέση που κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα, και αποδίδεται στην αυτοανακηρυγμένη Διεθνή Ομάδα Επαφών, είναι σωστό να συμπεράνουμε ότι αυτή η οντότητα, της οποίας ο σχηματισμός ανακοινώθηκε για να  συνεισφέρει στην πολιτική πραγματικότητα της Βενεζουέλας, ήταν άχρηστη σε τέτοιο σημείο, ώστε μπορεί να επιβεβαιωθεί, παραμένοντας πιστοί στα γεγονότα, ότι αυτός ο οργανισμός πέθανε στη γέννα. Υπό αυτήν την έννοια, πρέπει να σημειωθεί ότι στις διεθνείς σχέσεις, οι ζωντανοί νεκροί δεν προσθέτουν τίποτα ούτε  συμβάλλουν στις καλές σχέσεις και μια θετική προσέγγιση στις πολιτικές διαδικασίες και τα ψηφίσματά τους.

Η Μπολιβιανή κυβέρνηση της Βενεζουέλας επαναλαμβάνει ότι η Βενεζουέλα είναι μια ελεύθερη και ανεξάρτητη χώρα που δεν αποδέχεται, ούτε θα αποδεχθεί, καμία παρέμβαση από οποιαδήποτε κυβέρνηση ή διεθνή οργανισμό. Κατά συνέπεια, για πολλοστή φορά, η Βενεζουέλα καλεί ειλικρινά την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη μέλη και τους θεσμούς της, να ανακτήσει τον σεβασμό του Διεθνoύς Δικαίου, της κυριαρχίας του λαού της Βενεζουέλας και να δημιουργεί εποικοδομητικές σχέσεις συνεργασίας.

Αναρτήσεις ιστολόγιου