Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

"Είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε μία δύσκολη και καθημερινή μάχη διαδίδοντας την πραγματικότητα γι αυτό που συμβαίνει στη Βενεζουέλα"


Συνέντευξη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αλληλεγγύης με την Βενεζουέλα

Το @REDEuropaVE (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αλληλεγγύης με την Βενεζουέλα) συζητά σήμερα με τον Βαγγέλη Γονατά, μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Αλληλεγγύης με την Βενεζουέλα, που μας λέει πως προέκυψε αυτό το κίνημα στην Ελλάδα, για τη δουλειά που φέρουν εις πέρας και για τον τρόπο που στην Ελλάδα γίνεται αντιληπτό σήμερα αυτό που συμβαίνει στη Βενεζουέλα.


Εσείς δημιουργήσατε την Ελληνική Επιτροπή Αλληλεγγύης με την Βενεζουέλα και τώρα, αποτελείτε ήδη τμήμα του Ευρωπαϊκού Δικτύου Αλληλεγγύης με την Μπολιβαριανή Επανάσταση. Πότε ιδρύθηκε αυτή η συλλογικότητα; Τι δουλειά έχετε κάνει στην Ελλάδα για την υποστήριξη του λαού της Βενεζουέλας;

Η Ελληνική Επιτροπή “Είμαστε όλοι Βενεζουέλα” δημιουργήθηκε στα τέλη του 2017, μετά τη δημιουργία της πλατφόρμας “Είμαστε όλοι Βενεζουέλα” στο Καράκας. Το στήσιμο αυτού του χώρου ήταν μια διαδικασία πολύ ενδιαφέρουσα και καρποφόρα, όπου συμμετείχαν εργαζόμενοι, φοιτητές,άνεργοι, ακαδημαικοί, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, πρώην βουλευτές, εκπρόσωποι πολιτικών ομάδων και αντιιμπεριαλιστικές συλλογικότητες, που υπέγραψαν την Διακήρυξη του Καράκας, διευρύνοντας την εμβέλεια της επιτροπής σε πάνω από 250 άτομα. Το επόμενο βήμα ήταν η ίδρυση του ιστότοπου της επιτροπής ( http://somosvenezuelagr.blogspot.com/) και της σελίδας της στα κοινωνικά δίκτυα, καθώς και η μέσω των μελών της, διασύνδεσή της με τις υπόλοιπες οργανώσεις αλληλεγγύης, με την Κούβα και άλλες χώρες που αγωνίζονται για τις δίκαιες υποθέσεις τους και γενικότερα, με αντιιμπεριαλιστικές ομάδες.

Η επίσημη παρουσίαση της επιτροπής στο ελληνικό κοινό - που εμφανίζεται και στο διαδίκτυο: https://youtu.be/hOUIi1EiPbU - πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαρτίου 2018, στο εμβληματικό κτίριο του Πολυτεχνείου της Αθήνας με κύριο ομιλητή τον Ιγνάσιο Ραμονέ, συγγραφέα, δημοσιογράφο και πρώην αρχισυντάκτη της Le Monde Diplomatique και επιπλέον, τον Δημήτρη Καλτσώνη, αν. καθηγητή του Πάντειου Πανεπιστημίου, την Marta Silvia Dios Sanz, λογοτέχνη - συγγραφέα και την Μαρία Νικολακάκη, αν.καθηγητρια του Πανεπιστημίου της Πελοποννήσου,. Παρούσα ήταν επίσης η Πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, της Κούβας, πολλές προσωπικότητες και πολύς κόσμος. Ήταν μια πραγματικά επιτυχημένη εκδήλωση, στην οποία αναφέρθηκαν εφημερίδες, εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης και η ελληνική τηλεόραση.

Μετά από αυτό, η επιτροπή μας έδωσε το παρόν με τα πανό, τα συνθήματα και τις προκηρύξεις της στην Πλατεία Συντάγματος, στις Πρωτομαγιάτικες Εκδηλώσεις των εργαζομένων και επίσης λάβαμε μέρος στην ετήσια αντιιμπεριαλιστική πορεία στην πρεσβεία των ΗΠΑ, στην 45η επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου κατά τη διάρκεια της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ και τον ιμπεριαλισμό στρατιωτικής δικτατορίας. Τους επόμενους μήνες προγραμματίζουμε προβολές ταινιών με ελληνικούς υπότιτλους σχετικά με την Μπολιβαριανή Επανάσταση σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας μαζί με άλλες μαζικές οργανώσεις.

Πως γίνεται αντιληπτό στην Ελλάδα αυτό που συμβαίνει στη Βενεζουέλα; Ποιά είναι η στάση των Μέσων Ενημέρωσης; Υπάρχει ένα “εμπάργκο” από πλευράς ΜΜΕ;

Η Ελλάδα – όπως σίγουρα συμβαίνει και σε άλλες χώρες- είναι η χώρα με την μεγαλύτερη παραπληροφόρηση σχετικά με αυτό που συμβαίνει στη Βενεζουέλα, εδώ δεν υπάρχει ένα “εμπάργκο” αλλά ένας ισχυρότατος μιντιακός πόλεμος .

Η Βενεζουέλα βρίσκεται συχνά – πυκνά στις ειδήσεις, όμως με έναν αρνητικό και πολύ επιθετικό τρόπο. Φανταστείτε ότι εδώ υπάρχει ένας δημοσιογράφος εξειδικευμένος στην παραπληροφόρηση για τη Βενεζουέλα, εκδίδει βιβλία, κάνει ντοκιμαντέρ, διαδίδει καθημερινά συκοφαντίες και ζει εδώ και χρόνια από αυτό το επάγγελμα.

Σε αυτές τις συνθήκες, είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε μία καθημερινή και δύσκολη μάχη, διαδίδοντας αυτό που πραγματικά συμβαίνει στη Βενεζουέλα και στη Λατινική Αμερική, μέσω των κοινωνικών δικτύων και των εναλλακτικών μέσων ενημέρωσης.

Ευτυχώς, είχαμε προβλέψει να στήσουμε ένα ελληνικό δίκτυο ιστότοπων και σελίδων στο facebook  ( https://redgriega.blogspot.com/ ) με πληροφόρηση για την Κούβα, την Βενεζουέλα και τη Λατινική Αμερική. Αυτό μας επέτρεψε να έχουμε στα χέρια μας ένα μικρό εργαλείο με το οποίο μπορούμε να δίνουμε  καθημερινά  αυτή την μάχη πληροφόρησης μεταφράζοντας και δημοσιεύοντας κείμενα από το προοδευτικά λατινοαμερικάνικα μέσα. Σήμερα σε αυτό το δίκτυο συμμετέχουν πάνω από 25 blogs και σελίδες με πάνω από 30.000 ακόλουθους.

Σε διεθνές επίπεδο, όπως στην περίπτωση της Ισπανίας με το κόμμα Podemos και στη Γαλλία με την La France Insoumise, η Βενεζουέλα ή η πολιτική της Μπολιβαριανής Επανάσταση χρησιμοποιήθηκε σε εκστρατείες δυσπιστίας εναντίον προοδευτικών κυβερνήσεων. Πως εκφράστηκε αυτό στην Ελλάδα;

Όταν ξεκίνησε η κρίση στην Ελλάδα, η δεξιά κραύγαζε: “Kινδυνεύουμε να γίνουμε η Κούβα της Μεσογείου”. Εμείς τότε είπαμε: “Mακάρι !”. Μετά από λίγο καιρό μας λέγανε ότι “κινδυνεύουμε να γίνουμε η Βενεζουέλα της Ευρώπης”. Όμως όλος ο κόσμος γνώριζε ότι η Βενεζουέλα (σε αντίθεση με την Ελλάδα) δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, δεν έχει (ξένες) στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός της, δεν συμμετέχει σε ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς σαν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Βενεζουέλα είναι μια ελεύθερη και κυρίαρχη χώρα. Όμως αυτή η επιχειρηματολογία της αστικής τάξης δείχνει τον φόβο της και ότι γνωρίζει ότι το παράδειγμα της Λατινικής Αμερικής αποτελεί κίνδυνο γι αυτήν.

Είναι γνωστές στην Ελλάδα οι κυρώσεις και ο αποκλεισμός που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ενάντια στη Μπολιβαριανή Βενεζουέλα; H Ελλάδα υπήρξε επίσης θύμα τέτοιου είδους μέτρων. Ποιο μήνυμα θα μπορούσε να στείλει ο ελληνικός λαός  στο λαό της Βενεζουέλας που αντιστέκεται μέρα με τη μέρα στις επιπτώσεις που το προκαλεί αυτός ο πόλεμος;

Στην Ελλάδα, όταν ακούμε ότι επιβάλουν κυρώσεις σε κάποια χώρα, ξέρουμε ότι πιθανότατα αυτή η χώρα έχει δίκιο και κάποιοι από μας πιστεύουμε ότι πρέπει να υποστηρίξουμε αυτή τη χώρα, χωρίς προαπαιτούμενα και επιφυλάξεις καθώς και ο ελληνικός λαός κράτησε την αξιοπρέπειά του απέναντι στις απειλές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας. Για αυτό ακριβώς, εκφράζουμε όλη μας την αγάπη και υποστήριξη σε αυτόν τον λαό, αυτόν τον “bolivariano και chavista” λαό. Ο αγώνας του μας εμπνέει και μας δείχνει τον δρόμο για την δική μας αντίσταση. Η μπολιβαριανή διαδικασία, η λατινοαμερικάνικη ενοποίηση, η υπερήφανη κουβανική Επανάσταση, μας δείχνει ότι πρέπει να αναζητήσουμε την δική μας “Patria Grande" (Μεγάλη Πατρίδα) στους φτωχούς λαούς της Ευρώπης και των Βαλκανίων.

Αναρτήσεις ιστολόγιου