Σάββατο 20 Αυγούστου 2022

Aεροπειρατεία αεροπλάνου και πληρώματος στην Αργεντινή εξοργίζει τη Βενεζουέλα

"Είμαστε εξοργισμένοι για όσα συμβαίνουν στην Αργεντινή, είμαστε αγανακτισμένοι για την κλοπή του αεροπλάνου στην Αργεντινή. Αρκετά με τις καταχρήσεις κατά της Βενεζουέλας, αρκετά!" είπε ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο Μόρος σε τηλεοπτική ομιλία, όταν γνωστοποίησε στη χώρα και τον κόσμο ότι είναι απαράδεκτο για τη Βενεζουέλα το αυτοκρατορικό καθεστώς που διοικεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιχειρεί να επιβάλει σε κυρίαρχες κυβερνήσεις. τις αξιώσεις τους για λεηλασία της κληρονομιάς της Βενεζουέλας.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος, δύο μήνες μετά από την απαγωγή των Βενεζουελανών και Ιρανών πιλότων με το αεροπλάνο μεταφοράς της Εταιρείας Αερομεταφοράς του Νότου (Empresa de Transporte Aerocargo del Sur / Emtrasur), που ανήκει στον αερομεταφορέα Conviasa της Βενεζουέλας, οι αρχές της Αργεντινής δεν έχουν κάνει τίποτα για να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα, παρά το γεγονός ότι το πλήρωμα δεν έχει διαπράξει κανένα έγκλημα, «ούτε στην Αργεντινή ούτε στη Βενεζουέλα, ούτε πουθενά στον κόσμο».

Αυτή η κατάσταση παρακίνησε τους εργαζόμενους της εταιρείας Conviasa και της Emtrasur στο Καράκας, καθώς και την εργατική τάξη και το λαό γενικότερα, να οργανώσουν αυτή την Τρίτη μαζική κινητοποίηση στην έδρα της Νομοθετικής Εξουσίας, για να υποβάλουν αίτημα έκδοσης ψηφίσματος από την Εθνοσυνέλευση.

Για αυτό το σκοπό στην ολομέλεια, 277 βουλευτές Δημοκρατίας συμφώνησαν να αποκηρύξουν τις ενέργειες που διαπράττονται από τις αρχές της Αργεντινής σε αυτό το αεροσκάφος και το πλήρωμά του και ζήτησαν από την κυβέρνηση του Προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες να αναλάβει δράση στο θέμα και να μην μετατραπεί σε συνεργό της αμερικανικής αυτοκρατορικής τρομοκρατίας.

Η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε ομόφωνα την αποκήρυξη της διεστραμμένης πρόθεσης της κυβέρνησης των ΗΠΑ να καταχραστεί παράνομα το αεροπλάνο που κατασχέθηκε στη Δημοκρατία της Αργεντινής και το οποίο ανήκει στον λαό της Βενεζουέλας.

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Χόρχε Ροντρίγκες ανακοίνωσε ότι το νομοθετικό έγγραφο διαμαρτυρίας θα παραδοθεί επίσημα αυτή την Πέμπτη στις αρχές της διπλωματικής πρεσβείας της Αργεντινής στο Καράκας, για να απαιτηθεί η άμεση επιστροφή του αεροσκάφους και του πληρώματος που κρατείται δια της βίας βίαια στη χώρα αυτή.

Το χρονικό των γεγονότων:

Στις 6 Ιουνίου 2022, το αεροσκάφος 747 της εταιρείας Emtrasur της Βενεζουέλας, μετέφερε από το Μεξικό στο αεροδρόμιο Ezeiza, παρτίδα μηχανημάτων της εταιρείας Volkswagen, τα οποία ξεφορτώθηκαν χωρίς πρόβλημα στην Αργεντινή.

  • Το πλήρωμα συνεχίζει για το Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, όπου οι αεροναυτικές αρχές τους αρνούνται την υπερπτήση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανεφοδιαστούν. Έχοντας μόλις τα αναγκαία καύσιμα στις δεξαμενές του το αεροσκάφος επιστρέφει έκτακτα στο Μπουένος Άιρες, όπου και προσγειώνεται.
  • Αεροπλάνο και πλήρωμα δεν είχαν κανένα πρόβλημα να εισέλθουν στο τελωνείο της Αργεντινής, αλλά την επόμενη μέρα έπεσαν θύματα «αντιτρομοκρατικής» αστυνομικής επιχείρησης, η οποία αναζητούσε στοιχεία για υποτιθέμενα ιρανικά όπλα. Τα διαβατήριά τους κατασχέθηκαν και από τότε κρατούνται χωρίς να τους επιτρέπεται να επικοινωνήσουν παρότι υπέβαλαν και ακολούθησαν όλα τα διεθνή πρωτόκολλα που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις.
  • Ο Αργεντινός ομοσπονδιακός δικαστής, Φεντερίκο Βιλένα, διέταξε την επιβίβαση στο αεροσκάφος μελών της Αστυνομίας Ασφαλείας του Αεροδρομίου (PSA), όπου κάποιοι ντυμένοι με στολές τύπου κομάντο και σκυλιά έρευνας για ναρκωτικά, ερεύνησαν το αεροσκάφος χωρίς να βρουν κάτι παράτυπο. Μαζί με την εντολή κράτησης του αεροπλάνου, ο δικαστής Βιλένα διέταξε την κατάσχεση των διαβατηρίων όλων των μελών του πληρώματος, που αποτελούνταν από 14 Βενεζουελάνους και πέντε Ιρανούς, καθώς και τα κινητά τηλέφωνα και τα tablet τους. Η μόνη υποψία που ανακοινώθηκε ήταν ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν Ιρανοί πολίτες ως μέρος του πληρώματος.
Στις 29 Ιουλίου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εταιρειών Αεροπορικών Μεταφορών της Βενεζουέλας (Ceveta), Χόρχε Άλβαρες Μέντες, έκανε δηλώσεις κατά της παράνομης και αυθαίρετης κράτησης του αεροπλάνου της Βενεζουέλας και των 19 μελών του πληρώματος και κατήγγειλε την παραβίαση της Σύμβασης του Σικάγου, η οποία ρυθμίζει την αεροναυτική δραστηριότητα από το 1945 και με την οποία συνδέονται πολλές χώρες, όπως η Βενεζουέλα, η Αργεντινή, η Ουρουγουάη και η Παραγουάη.

Στις 2 Αυγούστου, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διαβίβασε αίτημα στις αρχές της Αργεντινής για την κατάσχεση του φορτηγού αεροπλάνου Boeing 747-300, το οποίο βρισκόταν στην πόλη του Μπουένος Άιρες για δύο μήνες. Το κείμενο υποδεικνύει μια εικαζόμενη εντολή που εκδόθηκε από το δικαστήριο της Περιφέρειας της Κολούμπια στις 19 Ιουλίου.

  • Το ένταλμα ισχυρίζεται ότι το αεροπλάνο κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ και φέρεται να υπόκειται σε κατάσχεση «με βάση παραβιάσεις της νομοθεσίας για τον έλεγχο των εξαγωγών αυτής της χώρας», καθώς δεν επιτρέπουν τη μεταφορά ή την πώληση από την ιρανική αεροπορική εταιρεία Mahan Air στην εταιρεία της Βενεζουέλας. Ωστόσο, το αεροπλάνο πουλήθηκε από τη Γαλλία στο Ιράν και στη συνέχεια στη Βενεζουέλα.



Στις 3 Αυγούστου, ο Πρόεδρος της χώρας ανακοινώνει ότι η Βενεζουέλα θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι να ανακτήσει το χρυσό της από τα διεθνή αποθέματα που κατασχέθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό όπως οι Citgo, Citgo, Monómeros και τραπεζικούς λογαριασμούς σε χώρες σε όλο τον κόσμο και τώρα το αεροπλάνο που συνεχίζει να κρατείται παράνομα στην Αργεντινή.
"Θα συνεχίσουμε να διαμαρτυρόμαστε για τις καταχρήσεις, τις κυρώσεις, τις απαγωγές και την κλοπή περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας στο εξωτερικό και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να απαιτούμε να τα ανακτήσουμε", είπε ο αρχηγός του κράτους.
Στις 8 Αυγούστου, το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (PSUV) απαιτεί από τον πρόεδρο της Αργεντινής να επιστρέψει το αεροσκάφος της Βενεζουέλας που κατασχέθηκε από την κυβέρνησή του. Ο πρώτος αντιπρόεδρος, Νιοσντάδο Καμπέγιο, απαίτησε με μεγάλη ένταση την επιστροφή του αεροσκάφους:
"Δεν απαιτούμε τίποτε άλλο εκτός από τη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο (...) Είναι ένα αεροπλάνο της Βενεζουέλας, το οποίο κατελήφθη από την Αργεντινή, από την κυβέρνηση του Αλμπέρτο ​​Φερνάντες, με όλη την πρόθεση να υφαρπάξει μια περιουσία του λαού της Βενεζουέλας".   
Στις 9 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια της συνόδου της Εθνοσυνέλευσης και την την παρουσίαση του νομοθετικού σχεδίου αποκήρυξης που εγκρίθηκε τόσο από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης όσο και της Επανάστασης, ο βουλευτής Πέδρο Καρένιο Pedro καθόρισε επίσης τη σκληρή θέση του κοινοβουλίου:
"Πρέπει να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση της Αργεντινής να επιστρέψει το αεροπλάνο και να πει στον Πρόεδρο Αλμπέρτο ​​Φερνάντεζ να δείξει αν είναι μαριονέτα του ιμπεριαλισμού ή αν πραγματικά κυβερνά αυτή τη χώρα και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες, γιατί μέχρι στιγμής η συμπεριφορά του πίσω από αυτό είναι να σέρνεται απέναντι στον βορειοαμερικανικό ιμπεριαλισμό".
Την ίδια μέρα, ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευση, Χόρχε Ροντρίγκες, κατήγγειλε το ψευδοδικαστικό σχέδιο που πρόκειται να γίνει από την Αργεντινή, αποκαλύπτοντας ότι η εισαγγελέας που χειρίζεται την υπόθεση του αεροπλάνου, Σεσίλια Ινκαρντόνα, επισκέφτηκε τις πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

"Πήγε να ζητήσει βίζα για να πάει στη Disneyland ; Όχι, πήγε για να εισπράξει, για να πληρωθεί για να κάνει την απαγωγή. Πόσο αηδιαστικό είναι αυτό το θέμα, όταν λένε ότι είναι υπόθεση της Δικαιοσύνης; Ποια Δικαιοσύνη; Αυτή η σαπίλα, αυτή η κυρία που λαμβάνει άμεσa οδηγίες από την πρεσβεία των HΠΑ, είναι αυτό ένα ανεξάρτητο δικαστικό σώμα; Είναι ένα δικαστικό σύστημα στα γόνατα, είναι παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου".


Αναρτήσεις ιστολόγιου