Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023

Ομιλία του επιτετραμμένου της Πρεσβείας της Βενεζουέλας Φρέντι Φερνάντες στην εκδήλωση "Ο Τσάβες και τα βιβλία"

Ευχαριστούμε όσους συμμετέχουν σε αυτή την εκδήλωση που φιλοδοξεί να είναι μια πράξη εγκυρότητας του αγώνα του Κομαντάντε μας Ούγκο Τσάβες, για την αγάπη τους για τον αγώνα και την ιστορία της Βενεζουέλας.

Στον Κομαντάντε Τσάβες άρεσε να θυμάται τη φράση του Σιμόν Μπολίβαρ Μας εξουσίασαν περισσότερο μέσω της άγνοιας παρά μέσω της βίας», την οποία παρέθετε συχνά μαζί με μία άλλη φράση, «ενός από τους γίγαντες στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, του Χοσέ Μαρτί», ο οποίος μας είπε «Το να είσαι μορφωμένος είναι ο μόνος τρόπος να είσαι ελεύθερος.

Αφού είδαμε αυτή τη συνέντευξη, γίναμε μάρτυρες της διαδικασίας διαμόρφωσης της σκέψης του Κομαντάντε Ούγκο Τσάβες και το κάναμε από την παρουσίαση του βιβλίου Cuadernos del morral (Σημειώσεις στο Σακίδιο), του Αντάν ​​Τσάβες, γραμματέα Διεθνών Σχέσεων του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βενεζουέλας, καθηγητή πανεπιστημίου και μεγαλύτερου αδερφός του Κομαντάντε Τσάβες» επεσήμανε. Τόνισε πως «είναι πολύ ενδιαφέρον ότι η πρώτη αναφορά που γίνεται είναι το μυθιστόρημα País portatil (Φορητή Χώρα Adriano González León ), μια αφήγηση που, αν και πραγματεύεται θεμελιωδώς τον αγώνα των ανταρτών στη Βενεζουέλα κατά τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, παρουσιάζει ως ενιαίο νήμα τον αγώνα που μνημονεύει τo επίτευγμα της ανεξαρτησίας μας, τονίζει τον αγώνα του λαού μας για μια πιο δίκαιη κοινωνία, κατά τη διάρκεια των πολέμων του 19ου αιώνα, αναφέρεται στον συνεχή αγώνα εκδημοκρατισμού της χώρας μας τον 20ό αιώνα και παρουσιάζει την ήττα του αντάρτικου αγώνα ως άλλο ένα στοιχείο της αναζήτησης μιας καλύτερης χώρας που εξακολουθεί να αποτελεί επιθυμία του λαού της Βενεζουέλας.

Αυτό το κατευθυντήριο νήμα, η ιστορική σχέση όλων των αγώνων μας, είναι μια από τις σημαντικότερες συνεισφορές του Κομαντάντε Τσάβες στην επαναστατική σκέψη της χώρας μας. Ο Τσάβες έχτισε ένα όραμα που μας επιτρέπει να ξεπεράσουμε την παραδοσιακή κατακερματισμένη παρουσίαση της ιστορίας μας. Η σκέψη του Τσάβες μας επιτρέπει να δούμε την ενότητα των στόχων των λαϊκών μας αγώνων, πάντα προσανατολισμένη στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας βαθιά δημοκρατικής, κοινωνικής δικαιοσύνης και αδελφοσύνης με τους αγώνες όλων των λαών του κόσμου.

Για αυτό το λόγο, δεν πρέπει να εκπλήσσει το γεγονός ότι το δεύτερο βιβλίο που αναφέρθηκε, ένα έργο που διαβάστηκε, που μελετήθηκε από τον Τσάβες επί 20 χρόνια, είναι το Θα τολμήσουμε ή θα αποτύχουμε, καθώς αυτό το βιβλίο συγκεντρώνει μια συλλογή κειμένων του Σιμόν Ροντρίγκες, δασκάλου του Απελευθερωτή Σιμόν Μπολιβάρ, ο οποίος έγινε σοσιαλιστής στα μέσα του 19ου αιώνα. Υπενθυμίζει πως ο Τσάβες αποκάλεσε τον δάσκαλο Σιμόν Ροντρίγκες ως «Σωκράτη του Καράκας», ενώ ο Τσάβες μελέτησε με αφοσίωση τον ίδιο τον δάσκαλο του Απελευθερωτή Σιμόν Μπολίβαρ.

Η ιστορική ενότητα των λαϊκών μας αγώνων είναι σαφέστατη σε όλες τις βιβλιογραφικές αναφορές αυτής της συνέντευξης. Υπάρχουν οι βιογραφίες του Μπολιβάρ, ​​αλλά και οι βιογραφίες των πρωταγωνιστών του Ομοσπονδιακού μας πολέμου, όπως ο Μαϊζάντα (Πέδρο Πέρες Ντελγάδο) και ο Εζεκιήλ Ζαμόρα, ήρωες του αγώνα κατά της ολιγαρχίας της Βενεζουέλας του 19ου αιώνα. Μαζί με αυτές τις ιστορικές αναφορές, υπάρχουν επίσης τα έργα των πιο εξαιρετικών διανοουμένων της αριστεράς της Βενεζουέλας του 20ού αιώνα, τα κλασικά έργα του Λένιν, η σκέψη του Τσε Γκεβάρα και όλο το αποτύπωμα της Κουβανικής Επανάστασης .

Μάλιστα, ο Τσάβες έδωσε στον Ομπάμα το βιβλίο του Εντουάρντο Γκαλεάνο Οι ανοιχτές φλέβες της Λατινικής Αμερικής, το οποίο αποτελούσε «σθεναρή καταγγελία της διαδικασίας εκμετάλλευσης στην οποία έχει υποβληθεί αυτή η περιοχή του κόσμου» και έγινε αμέσως παγκόσμιο μπεστ σέλερ.

Ο Τσάβες ήταν ένας από εκείνους τους αναγνώστες που μοιράζονται αμέσως αυτό που νιώθουν διαβάζοντας ένα βιβλίο. Κάθε βιβλίο που ανέφερε είχε μετά τεράστια ζήτηση. Ο Τσάβες μας έχει συνηθίσει σε μια μόνιμη εκδοτική προσπάθεια η οποία συνεχίζεται και σήμερα, παρά τον οικονομικό αποκλεισμό στον οποίο έχει υποβληθεί η χώρα μας. Ο Τσάβες όριζε τη σκέψη του ως μπολιβαριανή, χριστιανική και μαρξιστική. Η συνέντευξη που μόλις είδαμε μας δείχνει πολύ ενδιαφέρουσες πτυχές για το πώς ήταν η επιμορφωτική του διαδικασία, πώς διαμορφώθηκαν σταδιακά οι ιδέες του για τον αγώνα και η αγάπη για την ιστορία και τον λαό μας. Η γνώση αυτής της διαδικασίας μας βοηθά να κατανοήσουμε την εξέγερσή του, την κληρονομιά του και την πρότασή του» κατέληξε ο Φρέντι Φερνάντες, τονίζοντας επίσης πως μας βοηθά να καταλάβουμε εκείνον τον Κομαντάντε που λέει: «Όταν αποφοίτησα από τη στρατιωτική σχολή, βγήκα με ένα τουφέκι για να υπερασπιστώ τη χώρα και ένα βιβλίο για τον Τσε Γκεβάρα στο χέρι.

  

Αναρτήσεις ιστολόγιου