Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Η αλήθεια με στοιχεία για τις εκλογές στη Βενεζουέλα


Δεκατρείς (13) υποψήφιοι υποστηριζόμενοι από τριάντα επτά (37) πολιτικές οργανώσεις πληρούσαν όλες τις νομικές προϋποθέσεις και εγγράφηκαν στο Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο για να διεκδικήσουν την Προεδρία της Δημοκρατίας στις γενικές εκλογές της 28ης Ιουλίου 2024.

Υπάρχουν 12 υποψήφιοι της αντιπολίτευσης για την Μπολιβαριανή κυβέρνηση που υποστηρίζονται από 26 πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας.

Ο Πρόεδρος και υποψήφιος για επανεκλογή Νικολάς Μαδούρο Μόρος προτάθηκε από έντεκα πολιτικές οργανώσεις που αποτελούν το Μέγα Πατριωτικό Πόλο Σιμόν Μπολίβαρ. Το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας ενέκρινε την υποψηφιότητα του υποψηφίου του με τις υπογραφές περισσότερων από 4,5 εκ. υποστηρικτών, αγωνιστών και ηγετών από τη βάση, οι οποίοι πραγματοποίησαν διαδοχικές συνελεύσεις σε 269.000 δρόμους, 50.000 κοινότητες και 14.000 εκλογικά κέντρα, όπου το PSUV έχει οργανωτικές δομές που καλύπτουν ολόκληρη την εθνική επικράτεια.

Όλοι οι υποψήφιοι και οι πολιτικές οργανώσεις εμφανίστηκαν ενώπιον του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου, πληρώντας τις ίδιες προϋποθέσεις, απαιτήσεις και προθεσμίες, μη έχοντας κανένα εμπόδιο στην εξασφάλιση της συμμετοχής τους στην εκλογική διαδικασία της 28ης Ιουλίου 2024.

Από την αντιπολίτευση συμμετέχουν 26 πολιτικές οργανώσεις διαφορετικής προέλευσης και πορείας: από κόμματα όπως το Acción Democrática (σοσιαλδημοκρατικό) και το Copei (χριστιανοδημοκρατικό), εμβλήματα του παλιού δικομματικού καθεστώτος, έως νέες συμμαχίες όπως η Fuerza Vecinal, που προέκυψε πρόσφατα από την αντιπολιτευτική διαφωνία με την ακροδεξιά της Βενεζουέλας.

Ο Οργανικός Νόμος των Εκλογικών Διαδικασιών ορίζει στο άρθρο του 47 ότι δικαίωμα να προτείνουν άνδρες και γυναίκες υποψηφίους για τις εκλογικές διαδικασίες έχουν μόνο:

1.οργανώσεις με πολιτικούς σκοπούς
2.ομάδες εκλογέων
3.πολίτες με δική τους πρωτοβουλία
4.αυτόχθονες κοινότητες ή οργανώσεις

Μόνο μία επιλογή δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις εγγραφής υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές. Η Vente Venezuela, μια οργάνωση που δημιουργήθηκε από την κ. María Corina Machado, δεν είναι εθνικό κόμμα διαπιστευμένο ενώπιον του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE). Μάλιστα, δεν έχει συμμετάσχει σε καμία εκλογική διαδικασία στη Βενεζουέλα. Έγινε γνωστή διεθνώς μέσα από τις πολύ αμφισβητούμενες προκριματικές εκλογές της αντιπολίτευσης το 2023, με μια τεράστια διάδοση διεθνούς προπαγάνδας. Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν χωρίς εγγραφή ψηφοφόρων και με αποκλειστική διαιτησία της οργάνωσης Súmate, μιας άλλης οργάνωσης που δημιουργήθηκε από την κα. Machado και της οποίας ήταν το όπλο για περισσότερα από είκοσι χρόνια στην προσπάθεια της να απαξιώσει τις εκλογικές αρχές.

Δεδομένου ότι η Vente Venezuela δεν είναι κόμμα εξουσιοδοτημένο από το CNE, ήταν υποχρεωμένη να επιτύχει συναίνεση με δεόντως εξουσιοδοτημένες οργανώσεις για αυτές τις προεδρικές εκλογές του 2024. Υποτίθεται ότι είχε καταλήξει σε προηγούμενη συμφωνία με τον συνασπισμό Στρογγυλής Τραπέζης για τη Δημοκρατική Ενότητα (MUD) και με το κόμμα Un Nuevo Tiempo (UNT).

Η María Machado γνώριζε από την αρχή ότι δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει στις εκλογές. Έχει αποκλειστεί από το 2015, όταν, ως βουλευτής της Εθνοσυνέλευσης, συμφώνησε να αναλάβει τη θέση της αναπληρώτριας πρέσβειρας της κυβέρνησης του Παναμά σε μια ολομέλεια του ΟΑΚ, για να ζητήσει, ως πράκτορας ξένης κυβέρνησης, να επιβληθούν κυρώσεις στη Βενεζουέλα μέσω της καταχρηστικής εφαρμογής του Διαμερικανικού Δημοκρατικού Χάρτη. Η συμμετοχή της παραβίασε τον όρκο που έδωσε στο Σύνταγμα και δεν συμμορφώθηκε με τις νομοθετικές ρυθμίσεις.

Σχεδόν στο τέλος της προθεσμίας εγγραφής, η κυρία Machado, χωρίς να συμβουλευτεί τους συμμάχους της, όρισε ως αναπληρωματική υποψήφια μια άγνωστη γυναίκα με το όνομα Corina Yoris. Τα κόμματα τα οποία είχαν τη δυνατότητα εγγραφής υποψηφίων αποφάσισαν να μην υποστηρίξουν αυτήν την υποψηφιότητα.

Κάθε κόμμα έχει έναν νόμιμο εκπρόσωπο με την εξουσία και την αποκλειστική αρμοδιότητα να ενσωματώνει δεδομένα στο εκλογικό σύστημα. Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να εισέρχεται στο σύστημα και να εγγράφεται ως υποψήφιος. Για αυτόν τον λόγο και για κανέναν άλλον, η κα Yoris δεν μπόρεσε να συνδεθεί στο σύστημα. Η προπαγάνδα μιας υποτιθέμενης «κυβερνητικής απαγόρευσης» είναι ψευδής.

Αυτό που ισχύει, και είναι νομικό γεγονός σήμερα, είναι ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης που απέσυραν την υποστήριξή τους από την Corina Yoris ενέγραψαν τους δικούς τους υποψηφίους που όντως θα συμμετάσχουν στις εκλογές της 28ης Ιουλίου: τον Manuel Rosales από το Un Nuevo Tiempo και τον Edmundo González από τη Στρογγυλή Τράπεζα Δημοκρατικής Ενότητας.

Η υποψήφια θα μπορούσε να είχε επιλέξει την τρίτη επιλογή που ορίζεται στον Οργανικό Νόμο των Εκλογικών Διαδικασιών: Ίδια Πρωτοβουλία. Στην περίπτωση αυτή, όπως προβλέπεται στο άρθρο 52, έπρεπε να παρουσιάσει στο Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο υποστηρικτικές υπογραφές που αντιστοιχούν στο 5% του τελευταίου εκλογικού καταλόγου για να εγκριθεί η υποψηφιότητα.

Αυτά είναι τα πραγματικά γεγονότα και δεδομένα που δεν θα δημοσιεύσουν τα ειδησεογραφικά μέσα που συμμετέχουν στη μόνιμη εκστρατεία που ενορχηστρώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά της Μπολιβαριανής Επανάστασης. Η αλήθεια είναι ότι η ακροδεξιά της Βενεζουέλας έχασε την εθνική υποστήριξη και χάνει και τη διεθνή. Η ατζέντα της δεν είναι ποτέ εκλογική, γι’ αυτό και σαμποτάρει κάθε πιθανότητα επίτευξης συναινετικής υποψηφιότητας από την αντιπολίτευση. Το συμφέρον της είναι να διατηρήσει την ψευδή ιστορία της «τυραννίας», να προωθήσει κυρώσεις, αποκλεισμούς και άμεση ξένη στρατιωτική επέμβαση που απομακρύνει τις λαϊκές δυνάμεις από την εξουσία με βίαια μέσα, αφού δεν έχει την υποστήριξη για να το πετύχει μέσω ψηφοφορίας. Μπορούμε να προβλέψουμε ότι αυτή η διεθνής προπαγανδιστική επιχείρηση θα γίνει πιο έντονη όσο πλησιάζουμε στις 28 Ιουλίου.

*Ο Φρέντι Φερνάντες είναι επιτετραμμένος της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα

Αναρτήσεις ιστολόγιου