Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Fénix, ένα spyware παρόμοιο με το Pegasus που χρησιμοποιήθηκε για να αποσταθεροποιήσει τη Βενεζουέλα

Το λογισμικό Fénix είναι ένας ιός κατασκοπευτικού λογισμικού παρόμοιος με τον Pegasus, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε από τον πρώην πρόεδρο της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε  σε μια από τις προσπάθειές του να αποσταθεροποιήσει τη Βενεζουέλα.

Σε συνέντευξή του στο Señal Colombia, ο ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας Μαρσελ Ραμίρες εξήγησε ότι το λογισμικό Fénix ονομαζόταν «The Invisible Man» και χρησιμοποιήθηκε για την κατασκοπεία και την υποκλοπή των τηλεφώνων αρκετών δικαστών στην Κολομβία.

Fénix Εξαιρετικά επικίνδυνο!

Ο κίνδυνος του λογισμικού Fénix είναι ότι λειτουργεί ως ιός κατασκοπείας και μάλιστα εκπληρώνει τις ίδιες λειτουργίες με τον Pegasus, που απέκτησε ο Ντούκε  για να επιτεθεί στη Βενεζουέλα.

Όμως, είχε ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό και αυτό είναι ότι επέτρεπε την κατασκοπεία όλων όσων συνέβαιναν στα κοινωνικά δίκτυα, δηλαδή μπορούσε να συλλέγει, να εισάγει και να αποθηκεύει όλες τις πληροφορίες των χρηστών που περιηγούνταν σε πλατφόρμες όπως το Facebook, το X, το Instagram, το YouTube.

«Έμπαινε και έπαιρνε  όλες τις πληροφορίες σας και όλες τις δραστηριότητές σας, τις αποθήκευε και στη συνέχεια τις ανέλυε ανάλογα με τις πληροφορίες που χρειαζόταν να βγάλει από εσάς», εξήγησε ο Ραμίρες.

Διευκρίνισε επίσης ότι το λογισμικό αυτό έπρεπε να παραβιάζει την ιδιωτικότητα των ανθρώπων ή να παραβιάζει οποιαδήποτε από τις προαναφερθείσες πλατφόρμες, όταν αυτό  δεν ήταν εφικτό.

 Η Ντούκε  είχε αγοράσει τη Fénix πριν από την Pegasus

«Αυτό το λογισμικό δεν λειτούργησε ποτέ και το ποσό των 4,3 δισεκατομμυρίων πέσος δαπανήθηκε το 2021», εξομολογήθηκε ο ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας Marcel Ramírez.

Παραδέχτηκε ότι Μαρσελ Ραμίρες ξεκαθάρισε τότε στην κολομβιανή κυβέρνηση ότι επρόκειτο για έναν επεμβατικό ιό. Εκτός από το υψηλό κόστος επρόκειτο « για έναν ιό που δεν προσέφερε καμία εγγύηση και επρόκειτο να διαπράξει παρανομίες». 

Η κατασκοπεία ήταν ο στόχος

Ο Ρμίρες  εξομολογήθηκε ότι μίλησε με διάφορες αρχές της Κολομβίας που «τους ήρθε η ιδέα ότι έπρεπε να κατασκοπεύσουμε όλα όσα συνέβαιναν στα κοινωνικά δίκτυα».

Ωστόσο, ο εμπειρογνώμονας τους συμβούλευσε να μην το κάνουν για να μην παραβιάσουν την ιδιωτική ζωή των χρηστών- αντίθετα, πρότεινε τη βελτίωση των επικοινωνιών, αλλά η κυβέρνηση Ντούκε αρνήθηκε.

«Τους έκανα ένα σχέδιο, αλλά η κατασκοπεία και η εισβολή μπορεί να προκαλέσει νομικά προβλήματα στο μέλλον. Και τους προειδοποίησα με το Fénix, τους είπα ότι αυτό συνεπάγεται χάκινγκ και εισβολή στην ιδιωτική ζωή ενός ατόμου», είπε.

Η αποτυχία του Fenix: Η άφιξη του Πήγασου 

Μετά την αποτυχία του λογισμικού Fenix, ο Pegasus εμφανίζεται ως η σωτηρία στα προβλήματα και τότε είναι που αρχίζει να λειτουργεί.

Τι είναι το Pegasus;

Το Pegasus, που αναπτύχθηκε από την ισραηλινή εταιρεία NSO Group, έχει γίνει ένα υψηλού επιπέδου εργαλείο κατασκοπείας, ικανό να διεισδύει σχεδόν ανεπαίσθητα σε κινητές συσκευές.

Το λογισμικό αυτό, που αγοράστηκε από την κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε με κεφάλαια που φέρεται να προέρχονται από τη διακίνηση ναρκωτικών, έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκοπεία πολιτικών ηγετών όπως ο Γκουστάβο Πέτρο και ο Νικολάς Μαδούρο.

 Πώς λειτουργεί το Pegasus;

Βιντεοκλήσεις: Ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους μόλυνσης μιας συσκευής είναι μέσω μιας βιντεοκλήσης. Ακόμη και αν το θύμα δεν απαντήσει, το λογισμικό μπορεί να εγκατασταθεί στο τηλέφωνο.

Μηνύματα με κακόβουλους συνδέσμους: Κάνοντας κλικ σε έναν κακόβουλο σύνδεσμο, ο χρήστης μπορεί εν αγνοία του να προκαλέσει την εγκατάσταση του Pegasus.

Πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα: Μόλις εγκατασταθεί, το Pegasus μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, όπως μηνύματα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ιστορικό περιήγησης, τοποθεσία και αρχεία καταγραφής κλήσεων.

Ευπάθειες ημέρας Μηδέν: Το λογισμικό αυτό εκμεταλλεύεται άγνωστες ευπάθειες σε λειτουργικά συστήματα, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο τον εντοπισμό και την αφαίρεσή του.

Οι υποτιθέμενοι στόχοι του Pegasus

Οι κυβερνήσεις που αποκτούν το Pegasus δικαιολογούν συχνά τη χρήση του για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι το λογισμικό χρησιμοποιείται συχνά για την κατασκοπεία πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων και ακτιβιστών.


 Fénix, virus similar a Pegasus usado por Duque contra Venezuela  (venezuela-news.com)

Αναρτήσεις ιστολόγιου