Σελίδες

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Φρέντι Φερνάντες: "Η αναγνώριση του Γκουαϊδό από την κυβέρνηση είναι ιδεολογική επιλογή"

Ο Φρέντι Φερνάντες, αρχηγός της διπλωματικής αποστολής της Βενεζουέλας στην Αθήνα, δεν κρύβει τον προβληματισμό του για την ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό και δίνει εικόνα για την κατάσταση στη χώρα του αλλά και την υπόλοιπη Λατινική Αμερική.
Ο αρχηγός της διπλωματικής αποστολής της Βενεζουέλας στην Ελλάδα Φρέντι Φερνάντες ανοίγει τα χαρτιά του στο News 24/7 για τις καταιγιστικές εξελίξεις στη Λατινική Αμερική, τον Χουάν Γκουαϊδό και τον Νικολάς Μαδούρο, την κίνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αναγνωρίσει την κυβέρνηση του πρώτου αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα του τον τελευταίο καιρό.


Ποια είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στη χώρα και γιατί ο Χουάν Γκουαϊδό επιμένει να συμπεριφέρεται ως νόμιμος πρόεδρος;
"Παίζει κι αυτός το ρόλο του. Σαν ένας καλός ηθοποιός, πολύ καλά πληρωμένος από τις Ηνωμένες Πολιτείες, προσποιείται ότι είναι κάποιος διαφορετικός και ότι έχει κάποια ευθύνη. Επιμένει να προσποιείται, παρόλο που στην πραγματικότητα εδώ και 10 μήνες εμφανίζει μια κατάσταση που δεν υπάρχει, επειδή ακριβώς είναι ένα πιόνι της παρεμβατικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βενεζουέλα.
Όσον αφορά την πολιτική μας κατάσταση, είναι απαραίτητο να τονίσουμε ότι ένα πολύ σημαντικό τμήμα της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας αποφάσισε να επιλέξει να κάνει μια νέα πολιτική, να καταγγείλει τους οργανισμούς που επιδιώκουν βίαιες ρήξεις και να συνομιλήσει και να συμφωνήσει με τη Μπολιβαριανή κυβέρνηση προκειμένου να βρει τρόπους επίλυσης των διαφορών μεταξύ των Βενεζουελανών.
Πιστεύω ότι θα ήταν πολύ σημαντικό να υποστήριζε και η διεθνής κοινότητα αυτήν την πρωτοβουλία και να παρακινήσει τους παράγοντες που δεν έχουν ακόμη συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία διαλόγου, διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η μαριονέτα τους μποϊκοτάρουν κάθε πιθανότητα συνάντησης, αποφασισμένοι να προωθήσουν τη βία και ένα πιθανό πραξικόπημα όπως διαπιστώσαμε στις 16 Νοεμβρίου, όταν διάφοροι εκπρόσωποι της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών απηύθυναν ανοικτά στο στρατό της Βενεζουέλας να παραβιάσουν το σύνταγμα της χώρας μου".
Πως αντιδράσατε όταν η νέα ελληνική κυβέρνηση αναγνώρισε ως νόμιμο πρόεδρο τον Χουάν Γκουαϊδό; Ηταν μία κίνηση που περιμένατε;
"Ήταν αναμενόμενο, ναι. Είναι μια απόφαση ιδεολογικού χαρακτήρα που δεν έχει κανένα άλλο σημείο συνάντησης με την πραγματικότητα".
Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν στοχοποιήσει τη Βενεζουέλα. Γιατί κατά τη γνώμη σας συμβαίνει αυτό; Ποιες είναι οι συνέπειες της στοχοποίησης αυτής" στον πληθυσμό;
"Στις 7 Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, κατήγγειλε ότι σε κάποιο διεθνές λιμάνι, κατέσχεσαν 300 χιλιάδες δόσεις ινσουλίνης. Αυτό συνέβη επειδή η Citibank αρνήθηκε να λάβει τα χρήματα που είχε καταθέσει η Κυβέρνηση της Βενεζουέλας για την πραγματοποίηση της αγοράς αυτού του φαρμάκου, τόσο αναγκαίο για τους ασθενείς με διαβήτη στη Βενεζουέλα.
Τον περασμένο χρόνο, εμποδίστηκε για 3 μήνες η άφιξη 29 πλοίων που μετέφεραν τρόφιμα. Αρκετές τράπεζες πάγωσαν τα χρήματα που προορίζονταν για την πληρωμή αυτών των τροφίμων. Αυτά τα στοιχεία είναι αρκετά κραυγαλέα σε σχέση με το που στοχεύουν οι πρακτικές του χρηματοοικονομικού πολέμου που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους ενάντια στο λαό μου.
Είναι ένας πόλεμος που σκοπό έχει να αφανίσει από πείνα έναν λαό που υπερασπίζεται την κυριαρχία του, το δικαίωμά του να επιλέξει μια οδό ανεξάρτητης ανάπτυξης που εγγυάται ένα μοντέλο συμμετοχικής και πρωταγωνιστικής δημοκρατίας και μια δίκαιη κατανομή του εθνικού πλούτου.
Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, ο υπουργός Εξωτερικών μας, Χόρχε Αρεάσα κατήγγειλε την παράνομη δέσμευση οικονομικών πόρων από τη Βενεζουέλα σε συνέντευξη Τύπου στα Ηνωμένα Έθνη. Με την ευκαιρία αυτή, δήλωσε ότι 1359 εκατομμύρια δολάρια δεσμεύτηκαν από την Τράπεζα της Αγγλίας, από την Citibank, 196 εκατομμύρια ευρώ, από την Τράπεζα του Λονδίνου, 453 εκατομμύρια ευρώ, από τη North Capital, 238 εκατομμύρια ευρώ, από τη Novo Bank, 1453 εκατομμύρια ευρώ και από τη Sumitomo 415 εκατομμύρια ευρώ.
Ο πρώην σύμβουλος των Ηνωμένων Εθνών, Αλφρεντ Ζάγιας, έχει πει πολλές φορές ότι αυτή η επιθετικότητα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττεται ενάντια στο λαό της Βενεζουέλας".
Πως σχολιάζετε τις τελευταίες εξελίξεις στη Βολιβία και την ανατροπή του προέδρου Μοράλες; Ηταν αναμενόμενη για σας η κοινωνική εξέγερση σε μία χώρα όπως η Χιλή;
"Στη Βολιβία είδαμε τις τρομοκρατικές ενέργειες μιας ρατσιστικής, και εξτρεμιστικά θρησκευτικής δεξιάς, η οποία προσπαθεί να καταστρέψει τις κατακτήσεις των αδελφών μας στη Βολιβία. Είμαστε μάρτυρες ενός εγκλήματος που διαπράττεται εναντίον ενός αρχαίου λαού, απογόνων ενός από τους πιο όμορφους και παλαιότερους πολιτισμούς του πλανήτη. Είμαστε όλοι μάρτυρες του τρόπου με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν οργανώσει, χρηματοδοτήσει και προωθήσει αυτό το πραξικόπημα, το οποίο έχει επίσης τη συνένοχη σιωπή πολλών Ευρωπαίων ηγεμόνων.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξε πραξικόπημα. Είναι προφανές ότι μετά το πραξικόπημα δολοφονούνται όσοι αντιστέκονται σε αυτή την επίθεση της δεξιάς και είναι εξωφρενικό ότι οι υποτιθέμενοι υπερασπιστές της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που τόσο εύκολα κρίνουν τις υποτιθέμενες δημοκρατικές ελλείψεις της κυβέρνησης του Εβο Μοράλες, δεν μπορούν να αντιδράσουν μπροστά στην εγκληματική συμμορία που έχει επιβληθεί στη Βολιβία".
Ηταν αναμενόμενη για σας η κοινωνική εξέγερση σε μία χώρα όπως η Χιλή;
"Η Χιλή ήταν η χώρα στην οποία ασκήθηκαν οι νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές σε βάθος. Μια από τις συνέπειες αυτών των πολιτικών είναι η μεγέθυνση των οικονομικών ανισοτήτων. Η Χιλή είναι είδηση, διότι δεν ήταν το σύνηθες περιβάλλον διαμαρτυρίας, αλλά αν κοιτάξουμε προσεκτικά την περιοχή μας, είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε ότι όχι μόνο η Χιλή, αλλά ολόκληρη η ήπειρος αυτή τη στιγμή, πολεμά ενάντια στην ανισότητα και υπέρ των υψηλότερων επίπεδων δημοκρατίας.
Δεν θα τα βρείτε στα παραδοσιακά πρακτορεία ειδήσεων και μέσων ενημέρωσης, που συνήθως συνοδεύουν τη ρητορική των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά πρέπει επίσης να έχουμε στο μυαλό μας και τους αγώνες των λαών της Αϊτής, της Ονδούρας, του Ισημερινού και της Κολομβίας, όπου οι λαϊκές οργανώσεις δίνουν αυτή τη στιγμή μια ηρωική μάχη".
Ο Ελληνας Πρωθυπουργός έχει προσωπικό σύμβουλο για θέματα Λατινικής Αμερικής. Τι συζητήσατε όταν βρεθήκατε;
"Ήταν μια πολύ τυπική επίσκεψη. Μιλήσαμε για τη σημασία των καθηκόντων του".
Tι νομίζετε ότι πιστεύουν οι Ελληνες πολίτες για ότι συμβαίνει στη χώρα σας; Θα προτείνατε σε Ελληνες να ταξιδέψουν στη Βενεζουέλα;
"Πιστεύω ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού γνωρίζει ότι η Βενεζουέλα δέχεται σοβαρές επιθέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και μας στηρίζει στον αγώνα μας να διατηρήσουμε την κυριαρχία και την ανεξαρτησία μας. Εύχομαι πολλοί Έλληνες να επισκεφτούν τη Βενεζουέλα γιατί εκτός από το να γνωρίσουν μια αδελφή χώρα που θαυμάζει την Ελλάδα, θα μπορούσαν να δουν με τα ίδια τους τα μάτια ότι έχουμε πράγματι δυσκολίες και ότι παρόλα αυτά είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας και την απόφασή μας να είμαστε ελεύθεροι και να μην δεχόμαστε τις απαιτήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών".