Σελίδες

Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

Διεθνής Φεμινιστική Μπριγάδα “Alexandra Kollontai” - Βενεζουέλα, Ιούνιος 2022 - (+video)

Η Διεθνής Φεμινιστική Μπριγάδα "Alexandra Kollontai" έλαβε χώρα στη Βενεζουέλα από τις 17 έως τις 27 Ιουνίου 2022. Έλαβαν μέρος 29 γυναίκες από 20 χώρες που πραγματοποίησαν ανταλλαγή εμπειριών με εκπροσώπους του λαϊκού και επαναστατικού φεμινισμού της Βενεζουέλας σε διάφορες πόλεις της χώρας. Η μπριγάδα οργανώθηκε από τη Διεθνή Συνέλευση των Λαών και το Ινστιτούτο Simón Bolívar για την Ειρήνη και την Αλληλεγγύη μεταξύ των Λαών.


Το χρονικό μιας Φεμινιστικής, Επαναστατικής & Λαϊκής Μπριγάδας

Οι συναντήσεις με ιστορικές ηγέτιδες, μέλη των κοινοτήτων και κρατικές αρχές έδωσαν την ευκαιρία να αξιολογηθεί η διαδικασία γέννησης και ανάπτυξης του φεμινισμού της Βενεζουέλας.

Η πρώτη Διεθνής Φεμινιστική Μπριγάδα«Alexandra Kollontai» περιόδευσε σε ένα τμήμα της χώρας, για δέκα ημέρες, με στόχο να γνωρίσει πώς ο λαϊκός, κοινοτικός και επαναστατικός φεμινισμός οικοδομείται από τη βάση και στις δομές πολιτικής εξουσίας.

Οι συναντήσεις με φεμινίστριες, γυναίκες ηγέτες και μέλη κοινοτήτων, κυβερνήτες και αρχές της περιφερειακής νομοθετικής εξουσίας, κατέστησαν δυνατή την αξιολόγηση της διαδικασίας γέννησης και εδραίωσης στην πολιτική, πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική σφαίρα ενός φεμινισμού της Βενεζουέλας που επιδιώκει να αλλάξει τις κυρίαρχες πατριαρχικές δομές και να δώσει τη θέση τους στην πλήρη αναγνώριση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών, να εγγυηθεί μεγαλύτερη δικαστική και εκπαιδευτική προσοχή σε περιπτώσεις βίας λόγω φύλου· καθώς και μεγαλύτερες εγγυήσεις προστασίας για τις γυναίκες της Βενεζουέλας σε όλους τους τομείς της ζωής.


Συναντήσεις με τον λαϊκό και επαναστατικό φεμινισμό

Οι εργασίες ξεκίνησαν με την παρουσίαση της εισήγησης: «Οι γυναίκες οικοδόμοι της ιστορίας της Βενεζουέλας, από την εποχή της αποικιοκρατίας στην Μπολιβαριανή Επανάσταση», από τις Iraida Vargas Arenas, María León Gibory, Luis Delgado και Jesús Chucho García.

Στη συνέχεια, η Erika Farías και η Layan Fuleihan παρουσίασαν στις μπριγαδίστριες μια ανάλυση της διεθνούς και εθνικής κατάστασης από φεμινιστική οπτική και η ημερίδα έκλεισε με την Diva Guzmán, Υπουργό Λαϊκής Εξουσίας για τις Γυναίκες και την Ισότητα των Φύλων, η οποία εστίασε την παρουσίασή της στις δημόσιες και θεσμικές πολιτικές για τις γυναίκες στη Μπολιβαριανή Επανάσταση.


Σε αυτές τις ημερίδες συμμετείχαν γυναίκες που ανήκαν σε διάφορα κοινωνικά και φεμινιστικά κινήματα της Βενεζουέλας, όπως Género con Clase, el Movimiento Heroínas sin Barreras, Corazón de Mujer; Fundación Violeta; Vivas nos queremos; Unión Comunera; Vicepresidencia de Mujeres del Partido Socialista Unido de Venezuela (PSUV); UnaMujer; Colectiva Tejiéndonos Mujeres. κ.α.

Μετά από αυτές τις πρώτες συναντήσεις, οι μπριγαδίστριες παρουσίασαν τις εισηγήσεις τους για την τρέχουσα κατάσταση των γυναικών, στις έξι περιοχές του κόσμου που εκπροσωπούν. Αυτή η οργάνωση ιδρύθηκε από τη Διεθνή Συνέλευση των Λαών:

  • Περιοχή Λατινική Αμερική και Καραϊβικής. 
  • Περιοχή Αφρική – Υποσαχάρια. 
  • Περιοχή Αραβική - Magreb. 
  • Βόρεια Περιοχή. Περιοχή της Ευρώπης.
  • Περιοχή της Ασίας.

Την τελευταία μέρα, μοιράστηκαν εμπειρίες σχετικά με το δικαστικό σύστημα της Βενεζουέλας και τις γυναίκες. Μίλησαν για τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από το Παρατηρητήριο κατά του αποκλεισμού της Βενεζουέλας, για την κατάσταση διώξεων που βιώνει η Camilla Fabri de Saab, μετά την απαγωγή του Βενεζουελάνου διπλωμάτη Alex Saab.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερίδων τα μέλη της μπριγάδας είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με την Υπουργό Λαϊκής Εξουσίας για την Επιστήμη και την Τεχνολογία, Gabriela Jiménez, την Υπουργό Λαϊκής Εξουσίας για την Αστική Γεωργία, Greicys Barrios  και υφυπουργούς του Υπουργείου Λαϊκής Εξουσίας για τους Αυτόχθονες Λαούς.


Περιφερειακές Αποστολές

Οι αποστολές στην περιφέρεια οργανώθηκαν από το Ινστιτούτο για την Ειρήνη και την Αλληλεγγύη μεταξύ των Λαών Simón Bolívar (ISB), μαζί με το Υπουργείο Λαϊκής Εξουσίας για τις Γυναίκες και την Ισότητα των Φύλων και το Υπουργείο Κοινοτήτων και Κοινωνικών Κινημάτων στις περιφέρειες: Anzoategui, Aragua και Lara.

Το πρόγραμμα περιελάβανε τριήμερες επισκέψεις, συνομιλίες, συναντήσεις με γυναίκες που συνδέονται με τη λαϊκή και κοινοτική εξουσία, καθώς και την επαφή με τις κοινωνικές και παραγωγικές εμπειρίες γύρω από την οργάνωση που οικοδομείται στα κοινωνικά ιδρύματα, από τότε που ανέλαβε ο κομαντάντε Ούγκο Τσάβες.

Τα μέλη της μπριγάδας διαπίστωσαν πώς οι γυναίκες της Βενεζουέλας συνδέονται με την οικονομική, πολιτιστική και πολιτική ανάπτυξη, από φεμινιστική και λαϊκή οπτική. και αντιμετωπίζουν με πολύ οργάνωση την κρίση που προκλήθηκε από τα μονομερή καταναγκαστικά μέτρα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Αυτά τα μέτρα ασφυξίας κατά της Βενεζουέλας που από το 2016 έπληξαν τα ανθρώπινα δικαιώματα περισσότερων από 20 εκατομμυρίων Βενεζουελάνων, σε μεγαλύτερο βαθμό γυναίκες, αγόρια και κορίτσια.

Στην Aragua είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την οργανωτική εμπειρία της Κομμούνας Luis Arango, συγκεκριμένα στη γειτονιά Belén. Επιπλέον, επισκέφτηκαν τις εργάτριες που καλλιεργούν ηλιοτρόπια. Μια άλλη από τις συναντήσεις ήταν με τις γυναίκες ηγέτες της κοινότητας Carlos Escarrá (La Limonera).

Κατά την επίσκεψη στην ενορία Pedro Arévalo Aponte, μια κατ 'εξοχήν αγροτική περιοχή καφέ, γνωρίστηκαν με την τοπική πολιτική οργάνωση. Επισκέφτηκαν επίσης τον Δήμο Simón Bolívar, στο San Mateo, όπου μοιράστηκαν μέρος της ιστορίας της Βενεζουέλας σε μια περιήγηση στο τοπικό μουσείο.

Το πρόγραμμα περιελάβανε επίσης τον Δήμο Linares Alcántara, όπου ήρθαν σε επαφή με τον αγώνα και την παραγωγική εμπειρία των γυναικών που είναι μέλη της εταιρείας κλωστοϋφαντουργίας «Heroínas de Aragua». και στον Δήμο Sucre , όπου επισκέφτηκαν τον οίκο ευγηρίας Bella Vista.

Ομοίως, τις μπριγαδίστριες υποδέχθηκαν η περιφερειάρχης της περιοχής Karina Carpio, δήμαρχοι και περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι στους χώρους εργασίας τους.

Στο Anzoategui, τα μέλη της μπριγάδας επισκέφτηκαν τα Γυναικεία Κοινοτικά Κέντρα του Δήμου Sotillo, στη συνοικία Las Charas και στον δήμο Simón Bolívar, στη συνοικία El Viñedo. Εκεί συνάντησαν τους υποστηρικτές του Εξανθρωπισμένου (ανώδυνου) Τοκετού και άκουσαν μαρτυρίες από γυναίκες που επωφελήθηκαν από το πρόγραμμ. Μοιράστηκαν, μεταξύ άλλων, τις εμπειρίες του προγράμματος  εξειδικευμένης ιατρικής περίθαλψης για γυναίκες "Defensoras Comunales".

Πήγαν στο Campamento de Pioneros «Batalla de Carabobo», που βρίσκεται στον δήμο Simón Bolívar (Barcelona), όπου διαπίστωσαν πώς συνδέονται οι γυναίκες με τις διαδικασίες αυτοκατασκευής αξιοπρεπούς στέγασης. Συζήτησαν με ψαράδες από την οργάνωση «Mujeres del Mar», από το χωριό Maurica στο βόρειο τμήμα της περιοχής.

Επισκέφτηκαν επίσης το Μπολιβαριανό Νομοθετικό Συμβούλιο για να συζητήσουν με γυναίκες σε θέσεις ευθύνης όπως δήμαρχοι, νομοθέτες κ.λπ. και έγιναν δεκτές από τον Κυβερνήτη Luis José Marcano.

Στην περιφέρεια Lara, οι μπριγαδίστριες έγιναν δεκτές από ηγέτες που αποτελούν την Κοινοτική Ένωση , κατά τη διάρκεια μιας τοπικής συνέλευσης που οργανώθηκε στην Κομμούνα «El Maizal». Σε αυτούς τους χώρους κατέστη δυνατό να επαληθευτεί ο ρόλος της γυναίκας- μέλος της κοινότητας, στον παραγωγικό, οργανωτικό, εκπαιδευτικό-επιμορφωτικό, οικονομικό τομέα. Επιπλέον, να αξιολογηθεί ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις των γυναικών στο πλαίσιο του αγώνα τους ενάντια στο πατριαρχικό, καπιταλιστικό και ιμπεριαλιστικό σχήμα.

Τα μέλη της μπριγάδας έλαβαν πληροφορίες για τη λειτουργία των κοινοτικών οργανώσεων, την πρόοδό τους και τα κύρια προβλήματα. καθώς και τους δεσμούς της με τους θεσμούς του κράτους της Βενεζουέλας και την κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.


Αποφάσεις της Διεθνούς Φεμινιστικής Ταξιαρχίας «Alexandra Kollontai»

Στο τέλος των εργασιών της μπριγάδας, τα μέλη της πραγματοποίησαν τις εσωτερικές τους συζητήσεις για να προετοιμάσουν ένα τελικό ντοκουμέντο σχετικά με την εμπειρία που έζησαν στην Επαναστατική Βενεζουέλα, στο οποίο επιβεβαίωσαν ότι είναι η «αρχή ενός έργου αλληλεγγύης, συνεργασίας, και συνωμοσίας μεταξύ επαναστατριών γυναικών σε όλο τον κόσμο».

Επιπλέον, επισφράγισαν τις ακόλουθες δεσμεύσεις στις αγωνιστικές τους ατζέντες για να συνεχίσουν να χτίζουν και να ενισχύουν σχέσεις μεταξύ επαναστατριών γυναικών σε όλο τον κόσμο, ενάντια στην καπιταλιστική και ιμπεριαλιστική πατριαρχία.

Αποφασίστηκε να αποτυπώσουν τις δραστηριότητες που πραγματοποίησε αυτή η πρώτη μπριγάδα (συζητήσεις και προβληματισμοί) σε ένα βιβλίο για να τις μοιραστούν με άλλες γυναίκες και αγωνίστριες.

Δεσμεύτηκαν να διαδώσουν την αλήθεια για τη Βενεζουέλα στους λαούς τους «για να καταπολεμήσουν την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα των μέσων ενημέρωσης, αλλά και να μοιραστούν τα πολλά πολιτικά μαθήματα που προσφέρει η επαναστατική και φεμινιστική διαδικασία της Βενεζουέλας στους λαούς που αγωνίζονται σε όλο τον κόσμο».

Και τέλος, θα εργαστούν για τη διεθνοποίηση του λαϊκού φεμινισμού «που γίναμε μάρτυρες και ζήσαμε εδώ στην επαναστατική Βενεζουέλα. Αυτό σημαίνει ότι θα ενσωματώσουμε επίσης τις αρχές του λαϊκού φεμινισμού στις διεθνιστικές μας δραστηριότητες και ότι θα συντροφέψουμε τις Βενεζουελανές αδερφές και συντρόφισες στην οικοδόμηση ενός κόσμου για τον λαό. Δεσμευόμαστε ότι οι αδερφές μας δεν θα αισθάνονται μόνες καθώς θα συνεχίζουν να πολεμούν την Αυτοκρατορία για το δικαίωμα να χτίσουν το δικό τους μέλλον».

Αναμένεται τα επόμενα χρόνια, η οργάνωση και αποστολή νέων μπριγάδων που θα συντροφέψουν και θα διαδώσουν την οικοδόμηση του επαναστατικού και αντικαπιταλιστικού φεμινισμού.