Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ ζητούν την απελευθέρωση του διπλωμάτη Άλεξ Σάαμπ

Ο πολίτης της Βενεζουέλας και διπλωμάτης Άλεξ Σάαμπ είναι προφυλακισμένος στις ΗΠΑ από το 2021.

Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, δύο εμπειργνώμονες των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες «να τερματίσουν την παρατεταμένη προφυλάκιση» του πολίτη της Βενεζουέλας και διπλωμάτη Άλεξ Σάαμπ, ο οποίος κρατείται στο Μαϊάμι από το 2021 και κατηγορείται για ξέπλυμα χρήματος.


Η Αλίνα Ντούχαν, η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις κυρώσεις, και ο Λίβινγκστον Σουανιάνα, Ειδικός Εισηγητής για τη Διεθνή Τάξη, εκφράζουν τη λύπη τους που «σχεδόν δύο χρόνια μετά την έκδοσή του, συνεχίζει να κρατείται εν αναμονή της δίκης για φερόμενη συμπεριφορά που δεν έπρεπε να υπάγεται στην εξωεδαφική ή παγκόσμια δικαιοδοσία».

Το 2018, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο διόρισε τον επιχειρηματία Σάαμπ ως ειδικό απεσταλμένο για επίσημες αποστολές στο Ιράν, με στόχο τη διασφάλιση της ανθρωπιστικής παράδοσης τροφίμων και φαρμάκων στη χώρα της Νότιας Αμερικής.


Τον Ιούλιο του 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις στον Άλεξ Σάαμπ για φερόμενη συμμετοχή σε συναλλαγές και οικονομικά προγράμματα που διαχειρίζεται η κυβέρνηση της Βενεζουέλας.


Το 2020, ο διπλωμάτης Σάαμπ συνελήφθη στο Πράσινο Ακρωτήριο ενώ έκανε ενδιάμεση στάση κατά τη διάρκεια ενός τρίτου ταξιδιού στο Ιράν. Στη συνέχεια, το 2021, εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ειδικοί κατήγγειλαν σήμερα «υποτιθέμενες παρατυπίες σε σχέση με τη σύλληψη και την κράτηση του Σάαμπ» στο αφρικανικό αρχιπέλαγος πριν από την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μεταξύ αυτών των παρατυπιών είναι η απουσία ειδοποιήσεων της Ιντερπόλ ή εντάλματα σύλληψης, καθώς αυτά εκδόθηκαν αναδρομικά.


«Οι ενέργειες κατά του Σάαμπ συνιστούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, όπως το δικαίωμα να μην κρατείται αυθαίρετα, το τεκμήριο της αθωότητας και οι εγγυήσεις για δίκαιη δίκη», δήλωσαν οι δύο εισηγητές.

Αποτελούν επίσης παραβίαση του δικαιώματος σε επαρκές επίπεδο διαβίωσης για εκατομμύρια κατοίκους της Βενεζουέλας, ως αποτέλεσμα της απότομης διακοπής της αποστολής του να διανέμει βασικά αγαθά.

Οι ειδικοί του ΟΗΕ επέκριναν τις συνθήκες αιχμαλωσίας του Σάαμπ στο Ομοσπονδιακό Κέντρο Κράτησης στο Μαϊάμι, χαρακτηρίζοντας αυτές «ανεπαρκείς συνθήκες κράτησης, συμπεριλαμβανομένης της κακής ποιότητας τροφής και της ανεπαρκούς ιατρικής περίθαλψης, που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία του».

Προτρέπουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου, να απελευθερώσουν αμέσως τον Σάαμπ και να αποσύρουν όλες τις κατηγορίες εναντίον του, κατέληξαν.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν τον Σάαμπ για συνωμοσία για το ξέπλυμα των εσόδων ενός δικτύου διαφθοράς που τροφοδοτείται από δωροδοκίες με στόχο την απόκτηση συμβάσεων για δημόσια έργα.

Κατηγορείται επίσης για απάτη στο σύστημα ελέγχου συναλλάγματος της Βενεζουέλας, αδίκημα για το οποίο θα μπορούσε να καταδικαστεί σε φυλάκιση έως και 20 ετών.



 

Αναρτήσεις ιστολόγιου