Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023

Άμεση απελευθέρωση του παράνομα φυλακισμένου στις ΗΠΑ Βενεζουελάνου διπλωμάτη Άλεξ Σάαμπ

ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ALEX SAAB ΑΣ ΔΩΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ                                       


 Στις 16 Οκτωβρίου συμπληρώνονται 2 χρόνια από τη δεύτερη απαγωγή του Βενεζουελανού Διπλωμάτη Άλεξ Σάαμπ. Παράνομα κρατούμενο στο Πράσινο Ακρωτήρι στις 12 Ιουνίου του 2020 (πριν τρια χρόνια και τέσσερις μήνες), στις 16 Οκτωβρίου του 2021 μεταφέρθηκε παράτυπα στις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ), χωρίς να έχει περατωθεί η δικαστική του διαδικασία, ούτε να έχει ειδοποιηθεί η υπεράσπιση και η οικογένειά του. 


Σήμερα, ο Αλεξ Σάαμπ είναι πολιτικός κρατούμενος τω ΗΠΑ, θύμα σωματικών, ψυχολογικών και δικαστικών βασανιστηρίων. Εκτός από την απαγόρευση ιατρικής περίθαλψης, παραβιάζεται επίσης η δέουσα διαδικασία: παρά το γεγονός ότι έχει καταθέσει έφεση ενώπιον του Ομοσπονδιακού Εφετείου της 11ης Περιφέρειας της Τζόρτζια το Δεκέμβριο του 2022, καθώς η υπεράσπιση επιμένει ότι η διπλωματική ασυλία του Άλεξ πρέπει να γίνεται σεβαστή και όχι να διωχθεί, η Εισαγγελία των ΗΠΑ έχει ζητήσει διαδοχικές παρατάσεις και έδωσε την απάντησή της μόλις στις 4 Οκτωβρίου. Αν όλα συνεχίσουν έτσι, τότε η ακρόαση για την ασυλία θα είναι, τουλάχιστον, για τον Αύγουστο του 2024. 

• Αρχικά κρατήθηκε στο Πράσινο Ακρωτήριο στις 12 Ιουνίου 2020 (πριν από τρία χρόνια και τέσσερις μήνες), στις 16 Οκτωβρίου 2021, εξήχθη παράτυπα από τη χώρα αυτή στο έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών, χωρίς να έχει περατωθεί η δικαστική του διαδικασία, ούτε να έχει ειδοποιηθεί η υπεράσπιση και η οικογένειά του. 
• Ας θυμηθούμε ότι ο κύριος λόγος της μεταφοράς ήταν να εμποδίσει τον νέο πρόεδρο του Πράσινου Ακρωτηρίου, Χοσέ Μαρία Νέβες, που εκλέχτηκε μία ημέρα μετά την απαγωγή του Σάαμπ, να απελευθερώσει τον ειδικό απεσταλμένο της Βενεζουέλας, αφού σε προεκλογική του υπόσχεση σκεφτόταν να σεβαστεί όλες τις αποφάσεις του το Δικαστήριο της ECOWAS (Δυτικοαφρικανική Οικονομική και Νομισματική Ένωση), συμπεριλαμβανομένης της αποφυλάκισης του διπλωμάτη. 



• Ο Άλεξ Σάαμπ διορίστηκε Ειδικός Απεσταλμένος της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στις 09 Απριλίου του 2018. Από τη στιγμή του διορισμού του, η δουλειά του στη Βενεζουέλα επικεντρώθηκε στο να εξασφαλίσει την άφιξη βασικών τροφίμων, φαρμάκων και βενζίνης στη χώρα για να αντιμετωπίσει τα μονομερή καταναγκαστικά μέτρα που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και, ξεκινώντας από το 2020, να μετριάσει επίσης τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID 19 που επηρέασε τις ζωές των Βενεζουελάνων. 
• Μόνο το 2020, o Άλεξ Σάαμπ πέτυχε την άφιξη στη Βενεζουέλα 16 αεροπλάνων με ανταλλακτικά για την επανενεργοποίηση πολλών διυλιστηρίων στη Βενεζουέλα καθώς και την άφιξη πετρελαιοφόρων από το Ιράν - ενώ τα διυλιστήρια που είχαν πέσει θύματα του αποκλεισμού επαναδραστηριοποιήθηκαν-. Εξασφάλισε επίσης την προσγείωση δεκάδων αεροπλάνων με φάρμακα υψηλού κόστους, καθώς και την άφιξη τροφίμων για περισσότερες από πέντε εκατομμύρια οικογένειες κάθε μήνα, που ισοδυναμούσε με δεκάδες πλοία και χιλιάδες κοντέινερ. Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος της απαγωγής του.
• Για το λόγο αυτό, η Βενεζουέλα καταγγέλλει την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου με αυτή την απαγωγή, υποκινούμενη από καθαρά πολιτικούς λόγους, για να εμποδίσει τον Άλεξ Σάαμπ να συνεχίσει να μεταφέρει βασικά προϊόντα για τον λαό της Βενεζουέλας.
 
  • Μέσω επίσημης ανακοίνωσης της 27ης Σεπτεμβρίου, η ειδική εισηγήτρια για τον αρνητικό αντίκτυπο των μονομερών καταναγκαστικών μέτρων στην απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Alena Douhan, και η ανεξάρτητη εμπειρογνώμονας για την προώθηση μιας δημοκρατικής και δίκαιης διεθνούς τάξης, Livingstone Sewanyana, καλούν την αμερικανική κυβέρνηση να απελευθερώσει τον ειδικό απεσταλμένο της Βενεζουέλας Άλεξ Σάαμπ. 
• Δήλωσαν ότι μετά από εξαντλητική έρευνα παρατήρησαν ότι οι κατηγορίες κατά του Σάαμπ δεν θεωρούνται διεθνές έγκλημα και ότι, ως εκ τούτου, δεν έπρεπε να αποτελέσει αντικείμενο εξωεδαφικής ή καθολικής διαδικασίας. 
Οι εισηγητές και οι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών δήλωσαν περαιτέρω τα εξής:
 • «Οι ενέργειες κατά του Σάαμπ δεν αποτελούν μόνο παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, όπως η ελευθερία από αυθαίρετη κράτηση, το τεκμήριο αθωότητας και οι εγγυήσεις μιας δίκαιης δίκης, αλλά αντιπροσωπεύουν επίσης παραβίαση στο δικαίωμα σε ένα επαρκές βιοτικό επίπεδο για εκατομμύρια Βενεζουελάνους, ως αποτέλεσμα της απότομης διακοπής της Αποστολής για την απόκτηση βασικών αγαθών». 
• Ομοίως, κάλεσαν τις ΗΠΑ να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις της, βάσει του Διεθνούς Δικαίου, να απελευθερώσουν αμέσως τον Σάαμπ και να αποσύρουν όλες τις κατηγορίες εναντίον του». 
Από την παράνομη μεταφορά του Άλεξ Σάαμπ σε αμερικανικό έδαφος, υπήρξε μια κραυγαλέα δικαστική καθυστέρηση σε αυτή την υπόθεση. Ένα χρόνο και δύο μήνες μετά την απέλασή του από το Πράσινο Ακρωτήρι, πραγματοποιήθηκε η πρώτη ακρόαση ενώπιον του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Νότιας Περιφέρειας της Φλόριντα και το ίδιο δικαστήριο, με απόφαση της 23ης Δεκεμβρίου 2022, αποφάσισε να αγνοήσει την ασυλία του διπλωμάτη της Βενεζουέλας, διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν τους διπλωμάτες που εκπροσωπούν την κυβέρνηση του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο.
• Η υπεράσπιση αποφάσισε να ασκήσει έφεση στην εν λόγω απόφαση και σύμφωνα με τα δικαστικά κενά, η ομάδα του Βενεζουελανού διπλωμάτη αμέσως - στις 28 Δεκεμβρίου 2022 - παρουσίασε την έφεση με ισχυρά επιχειρήματα. Ωστόσο, το Δικαστήριο περίμενε έξι μήνες - έως τις 13 Ιουνίου 2023 - για να δηλώσει ότι έλαβε αυτά τα επιχειρήματα.
• Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε η προθεσμία των 30 ημερών για να απαντήσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης στους ισχυρισμούς της υπεράσπισης. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε τέσσερις παρατάσεις για να απαντήσει και στις 4 Οκτωβρίου παρουσίασε τα επιχειρήματά του.
• Σύμφωνα με την ανάλυση της ομάδας υπεράσπισης του Σάαμπ, τα αιτήματα για παρατάσεις και η καθυστέρηση του ίδιου του εφετείου ανέβαλαν τις προθεσμίες κατά τρόπο δυσμενή και αδικαιολόγητο, σε σημείο που προς το παρόν εκτιμάται ότι η ακρόαση της προσφυγής θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2024. 
• Η ομάδα προσθέτει ότι η απάντηση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στις 4 Οκτωβρίου επαναλαμβάνει μόνο τα προηγούμενα επιχειρήματα, εστιάζοντας το λόγο του στο γεγονός ότι η ασυλία του Άλεξ Σάαμπ είναι αβάσιμη, καθώς η μη αναγνώριση της κυβέρνησης του προέδρου Maduro υπονομεύει το διπλωματικό καθεστώς του Σάαμπ. 


 Μέχρι σήμερα, παρά τα πολλά προβλήματα υγείας που έχει αντιμετωπίσει ο Άλεξ Σάαμπ, δεν έχει λάβει θεραπεία στις ΗΠΑ. Τα συμπτώματα συνεχίζουν να εξελίσσονται: κάνει εμετό με αίμα εδώ και μήνες, και παρά το γεγονός ότι το έχει αναφέρει, η έλλειψη ιατρικής φροντίδας συνεχίζεται.
• Αυτή τη στιγμή, ο Ειδικός Απεσταλμένος βρίσκεται στο Ομοσπονδιακό Κέντρο Κράτησης του Μαϊάμι και η κατάστασή του είναι κρίσιμη. Δεν επιτρέπονται οι οικογενειακές και προξενικές επισκέψεις, καθώς δεν έχει μπορέσει να δει μ τη γυναίκα και τα παιδιά του για πάνω από δύο χρόνια και οκτώ μήνες, οι οποίοι επίσης έχουν πέσει θύματα διώξεων από τις ΗΠΑ και τις συμμαχικές αρχές. Ομοίως, δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του κράτους της Βενεζουέλας να του επιτρέψει προξενική επίσκεψη, όπως ορίζεται στο άρθρο 36 της Συνθήκης της Βιέννης για τις Προξενικές Σχέσεις.

• Όσον αφορά τη διατροφή του, τα τρόφιμα που καταναλώνει είναι κακής ποιότητας και λιγοστά. Σε αμέτρητες περιπτώσεις βρίσκει έντομα μέσα στο φαγητό του, γεγονός που επιβεβαιώνει την έλλειψη υγιεινής. • Όσον αφορά τις συνθήκες κράτησης, από τις 16 Οκτωβρίου 2021, όταν ο Σάαμπ μεταφέρθηκε παράτυπα στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν του επιτρέπεται κάτι τόσο βασικό όσο η πρόσβαση στο φως του ηλίου. Ομοίως, η θερμοκρασία μέσα στο κελί όπου βρίσκεται είναι εξαιρετικά κρύα, διατηρώντας σταθερή θερμοκρασία μεταξύ 5 και 7 βαθμών. Οι τοίχοι είναι διαβρωμένοιι από την υγρασία και το νερό αναβλύζει από το δάπεδο για τον ίδιο λόγο. 
• Μέσα στο ίδρυμα, επίσης, δεν υπάρχει ταξινόμηση μεταξύ κρατουμένων. Επί του παρόντος, μοιράζεται το κελί του με έναν κρατούμενο που κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών και μοιράζεται τους κοινόχρηστους χώρους με άτομα που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία, επίθεση, διακίνηση ναρκωτικών, σεξουαλική κακοποίηση, μεταξύ άλλων εγκλημάτων.




Αναρτήσεις ιστολόγιου