Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Διακήρυξη του Καράκας - 7 Μαρτίου 2018 - Παγκόσμια Συνάντηση Αλληλεγγύης στο Καράκας “Είμαστε όλοι Βενεζουέλα”

Εμείς, οι πολίτες των διαφόρων χωρών, κινήματα και κοινωνικές οργανώσεις, πολιτικά κόμματα, γυναίκες, νέοι, εργαζόμενοι και εργαζόμενες, καλλιτέχνες και διανοούμενοι, αγρότες, θρησκευόμενοι και θρησκευόμενες, συναντηθήκαμε στο Καράκας στις 5, 6 και 7 Μαρτίου 2018 και επιβεβαιώσαμε την αλληλεγγύη μας και την μαχητική υποστήριξή μας στο λαό της Βενεζουέλας, την Μπολιβαριανή Επανάσταση και τη λαϊκή της κυβέρνηση, με επικεφαλής τον σύντροφο Νικολάς Μαδούρο Μόρος.


Αποκηρύσσουμε σθεναρά τις κλιμακούμενες επιθέσεις κατά της δημοκρατίας και της κυριαρχίας της Βενεζουέλας από την πολεμοχαρή κυβέρνηση του Ντόναλντ Τράμπ, τις παγκόσμιες εταιρικές δυνάμεις και τη στρατιωτική βιομηχανική μηχανή του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, που επιδιώκουν να ανατρέψουν τη νόμιμη κυβέρνηση της Βενεζουέλας, να καταστρέψουν το έργο της Μπολιβαριανής δημοκρατίας και να οικειοποιηθούν τους πόρους της βενεζολάνικης πατρίδας.

Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι αυτή η επιχείρηση κατά της Βενεζουέλας αποτελεί μέρος μιας παγκόσμιας στρατηγικής νεοαποικιοκρατίας στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, η οποία επιδιώκει να επιβάλει στους λαούς μας μια νέα εποχή δουλοπαροικίας και λεηλασίας, μέσω της νεκρανάστασης του επαίσχυντου Δόγματος Μονρόε, ένα σχέδιο που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη σε αρκετές χώρες της ηπείρου.

Απορρίπτουμε την απειλή του Ντόναλντ Τράμπ για μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα και προειδοποιούμε ότι η εν λόγω δήλωση αυτή δεν είναι μια απλή φλυαρία. Η στρατιωτική επιλογή κατά της Μπολιβαριανής Επανάστασης βρίσκεται στο πλαίσιο της στρατηγικής και του γεωπολιτικού δόγματος των ΗΠΑ για τον εικοστό πρώτο αιώνα. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι μια στρατιωτική επίθεση κατά της Βενεζουέλας θα μπορούσε να προκαλέσει στην περιοχή μια κρίση ιστορικών διαστάσεων όπως επίσης και απρόβλεπτες και απροσδιόριστες ανθρώπινες, οικονομικές και οικολογικές συνέπειες.

Προειδοποιούμε τον ιμπεριαλισμό και τις υποτελείς ελίτ του που παίζουν το παιχνίδι ότι: Οι λαοί της Λατινικής Αμερικής, της Καραϊβικής και του κόσμου δεν θα επιτρέψουν ποτέ να αγγίξει τη Βενεζουέλα η φιλοδοξία της αμερικανικής στρατιωτικής μπότας! Αν μέσα στην παράφρονα εμμονή σας, τα γεράκια της Ουάσιγκτον τολμούν να της επιτεθούν, η Πατρίδα του Σιμόν Μπολιβάρ, όπως και πριν από 200 χρόνια, θα γίνει και πάλι ο τάφος μιας αυτοκρατορίας.

Καταγγέλλουμε την κατάφωρη πίεση που ασκούν οι ιμπεριαλιστικές ΗΠΑ πάνω στις κυβερνήσεις της περιοχής έτσι ώστε να τις εμπλέξουν σε πολιτικές, διπλωματικές ακόμα και στρατιωτικές επιχειρήσεις, κατά της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας. Με την ενέργεια αυτή, επιδιώκεται να καταστραφεί η περιφερειακή ολοκλήρωση και να καταργηθεί de facto η αρχή του ιδρυτικού χάρτη της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής που κηρύσσει την περιοχή ως ζώνη ειρήνης.

Απορρίπτουμε την ντροπιαστική και αντι-ιστορική στάση των κυβερνήσεων των περιοχών που υποστήριξαν την πολιτική της Ουάσιγκτον, μέσω της δημιουργίας παράνομων και ψευδών οργάνων, όπως η λεγόμενη Ομάδα της Λίμα. Οι καταπιεστικές περιφερειακές ελίτ που σήμερα πρωτοστατούν στη λεηλασία των λαών, παρέδωσαν την εθνική κυριαρχία στις πολυεθνικές, αυξάνοντας τη φτώχεια, την ανισότητα και παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς κανένα ηθικό και πολιτικό δικαίωμα αμφισβήτησης της δημοκρατίας της Βενεζουέλας.

Απορρίπτουμε τις μονομερείς και παράνομες κυρώσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά του βενεζουελάνικου λαού, που προσπαθούν να καταστρέψουν την οικονομία του και να καταρρίψουν τη δημοκρατική του βούληση. Ο αποκλεισμός και οι κυρώσεις είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έχουν προκληθεί από το διεθνές καπιταλιστικό σύστημα και που χτυπούν το λαό της Βενεζουέλας για να σαμποτάρουν τις παραγωγικές, οικονομικές και εμπορικές διαδικασίες, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε τρόφιμα, φάρμακα και βασικά αγαθά.

Εμείς απορρίπτουμε το διεστραμμένο σαμποτάζ των ΗΠΑ στη διαδικασία διαλόγου που εκτυλίχθηκε στη Δομινικανή Δημοκρατία και επαναλαμβάνουμε τον απόλυτο σεβασμό προς την εθνική κυριαρχία της Βενεζουέλας, τη μη επέμβαση στις εσωτερικές της επιθέσεις, τον ειλικρινή διάλογο και την εκλογική διαδικασία που βασίζεται στη νομοθεσία της χώρας αλλά και τέλος στο δικαίωμα των Βενεζουελάνων να ορίσουν το τρόπο για την ανάκτηση της πολιτικής συνύπαρξης μεταξύ των πολιτών της χώρας.

Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουμε τη σύγκληση προεδρικών εκλογών, από περιφερειακούς νομοθέτες και συμβούλους στις 20 Μαΐου, αποτέλεσμα μιας πολιτικής συμφωνίας με ένα τομέα της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας. Στις εν λόγω εκλογές, οι οποίες είναι απολύτως συνταγματικές και νόμιμες, ο λαός της Βενεζουέλας θα αποφασίσει το δρόμο της χώρας, με τρόπο διαφανή και κυριαρχικό.

Προειδοποιούμε τους λαούς του κόσμου για την κακόβουλη πρόθεση να αγνοηθούν τα αποτελέσματα των εκλογών της 20ης Μαΐου από τις Κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς που εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο εναντίον της Βενεζουέλας, και να αυξηθούν οι επιθέσεις προς μια, χωρίς αμφιβολία, αυθεντικά δημοκρατική έκφραση του λαού της Βενεζουέλας.

Χαιρετίζουμε και υποστηρίζουμε τη Διακήρυξη της Προεδρικής Συνόδου της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για τους Λαούς της δικής μας Αμερικής ALBA-TCP που απορρίπτει κατηγορηματικά τον αποκλεισμό της Βενεζουέλας από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Αμερικής η οποία θα λάβει χώρα στη Λίμα, Περού. Παράλληλα υποστηρίζουμε όλες τις διπλωματικές και πολιτικές ενέργειες που πραγματοποιούνται από κυβερνήσεις και λαούς με σκοπό την υπεράσπιση του πλουραλισμού και της πολιτικής πολυμορφίας στην ήπειρο και για την προστασία της κυριαρχίας και της αυτοδιάθεσης των λαών.

Αναγνωρίζουμε την ηρωική αντίσταση του λαού της Βενεζουέλας στα χτυπήματα της οικονομικής επίθεσης, του χρηματιστικού αποκλεισμού και της κάθε είδους δολιοφθοράς που υφίσταται η Βενεζουέλα και υποστηρίζουμε την οικονομική, χρηματιστική, πολιτική και διπλωματική στρατηγική που εφαρμόζει η Μπολιβαριανή Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο για να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να δημιουργηθεί ένα ουμανιστικό μοντέλο του Μπολιβαριανού Σοσιαλισμού.

Δεσμευόμαστε να συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την αλήθεια, την ειρήνη και την κυριαρχία της Βενεζουέλας. Για την επέκταση των δεσμών φιλίας, αλληλεγγύης και επαναστατικής δέσμευσης και με το λαό της Βενεζουέλας. Οι λαοί του κόσμου, η συνείδηση όλων όσοι και όσες αγωνίζονται για τις σοβαρές υποθέσεις της ανθρωπότητας, συνοδεύουν αυτή την ώρα και πάντα θα συνοδεύουν την Μπολιβαριανή Επανάσταση, την ηγεσία της και το λαό της.
Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Βενεζουέλα θα ξέρει να ξεπεράσει μέσω του διαλόγου, του σεβασμού στο Σύνταγμα και της αλύγιστης δημοκρατικής βούλησης του λαού της, τα προβλήματα που υπομένει και ότι η Μπολιβαριανή Επανάσταση θα εξακολουθεί να είναι ένας φάρος ελπίδας για τους λαούς του κόσμου στην αναζήτηση ενός αξιοπρεπούς και δίκαιου πεπρωμένο για την ανθρωπότητα.

Συμπληρώνονται σήμερα τα πέντε χρόνια απουσίας του Κομαντάντε Ούγκο Τσάβες, ιστορικού ηγέτη του λαού της Βενεζουέλας, και από το Καράκας λέμε στον κόσμο: Η Βενεζουέλα δεν είναι μόνη της, όλοι και όλες είμαστε μαζί της!

Όλες και όλοι είμαστε Βενεζουέλα! Θα νικήσουμε!

Καράκας, 07 Μαρτίου 2018


Αναρτήσεις ιστολόγιου