Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

Εκδήλωση ενημέρωσης και αλληλεγγύης στη Βενεζουέλα - 7/2 - Κιν/φος ΙΛΙΟΝ



Ξεκάθαρη θέση μας είναι η υπεράσπιση της λαϊκής κυριαρχίας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και η απαίτηση να σταματήσει κάθε παρέμβαση του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού στα εσωτερικά της χώρας. Η αναγνώριση του αυτοανακηρυσσόμενου Χουάν Γκουαϊδό ως Προέδρου της χώρας, οι εγκληματικές νέες κυρώσεις, τα σχέδια στρατιωτικής περικύκλωσης, οι απειλές επέμβασης κλιμακώνουν ένα οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης. Αυτές τις τόσο κρίσιμες μέρες είναι καθήκον όλων μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Στεκόμαστε στο πλευρό του δημοκρατικά εκλεγμένου Προέδρου Νικολάς Μαδούρο και των δυνάμεων που αντιστέκονται σε κάθε απόπειρα πραξικοπήματος. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να μην περάσει η παραπληροφόρηση και να διαδοθεί πλατιά το τι πραγματικά συμβαίνει στη Βενεζουέλα.

Ελληνική Επιτροπή Αλληλεγγύης "Είμαστε όλοι Βενεζουέλα", Πολιτιστικός Σύλλογος "Χοσέ Μαρτί", Πανελλαδικός Αντιπολεμικός Κινηματικός Συντονισμός, Δίκτυο bloggers "La Red Solid@ria Griega"



Ομιλία Αλέκου Χαλβατζή, εκ μέρους των διοργανωτών της εκδήλωσης 


Αγαπητοί  φίλοι και φίλες, συναγωνιστές και συναγωνίστριες
Σας καλωσορίζω για λογαριασμό των διοργανωτών της αποψινής εκδήλωσης ενημέρωσης και αλληλεγγύης, δηλαδή για λογαριασμό:
• της Ελληνικής Επιτροπής Αλληλεγγύης με τη Βενεζουέλα – Είμαστε όλοι Βενεζουέλα – Τodos somos Venezuela
• του Πανελλαδικού Αντιπολεμικού Κινηματικού Συντονισμού – ΠΑΚΣ
• του Πολιτιστικού Συλλόγου «Χοσέ Μαρτί» – Αλληλεγγύη με την Κούβα
• και του δικτύου bloggers La RED Solid@ria Griega

Η σημερινή εκδήλωση κρίθηκε απαραίτητη, ως βήμα στην αντιπαράθεση μας με την εκστρατεία διαστρέβλωσης, ψεύδους και κατασυκοφάντησης που κλιμακώνεται, ποσοτικά και ποιοτικά, ενάντια στη Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας, στον αγωνιζόμενο λαό της και στη νόμιμη κυβέρνηση του με Πρόεδρο τον Νικολάς Μαδούρο.
Η Μπολιβαριανή διαδικασία εξελίσσεται εδώ και 20 χρόνια στη Βενεζουέλα και –παρά τις αντιφάσεις και τα προβλήματα– έχει σε μεγάλο βαθμό μεταμορφώσει την πραγματικότητα για το βενεζολάνικο λαό. Οι φίλοι αυτού του εγχειρήματος και στην Ελλάδα, εδώ και πολλά χρόνια, είμαστε αρκετοί, αλλά μέχρι τώρα ήμασταν σκόρπιοι. Με την όξυνση τα τελευταία χρόνια των επιθέσεων της βενεζολάνικης πλουτοκρατίας και του ιμπεριαλισμού –πρώτα από όλα των ΗΠΑ αλλά και του Ευρωενωσιακού– καταφέραμε να σχηματίσουμε πριν περίπου 15 μήνες την Ελληνική Επιτροπή Αλληλεγγύης με τη Βενεζουέλα. Από την πρώτη στιγμή υπήρξε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Χοσέ Μαρτί» – Αλληλεγγύη με την Κούβα ο οποίος και από νωρίτερα είχε κινητοποιηθεί αρκετές φορές και για ζητήματα της Βενεζουέλας. Αντίστοιχα συνεργασία υπάρχει και με το Red Solid@ria Griega, το ελληνικό δίκτυο bloggers αλληλεγγύης με την Κούβα που έτσι και αλλιώς αγκαλιάζει και ευρύτερα θέματα Λατινικής Αμερικής. Ενώ τους τελευταίους μήνες συναντηθήκαμε σε 2-3 αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις και με τον νεοσύστατο ΠΑΚΣ. Η αποψινή εκδήλωση προέκυψε εν θερμώ μετά την συμμετοχή όλων μας στην διαδήλωση που διοργανώθηκε πριν μια εβδομάδα στην Αθήνα με σύνθημα «Κάτω τα χέρια απ’ τη Βενεζουέλα – Το πραξικόπημα δε θα περάσει».

Στην προσπάθεια αυτή θεωρούμε απαραίτητο να βρεθούμε και να συνεργαστούμε με κάθε άνθρωπο και συλλογικότητα που κατανοεί την ανάγκη: αφενός να καταγγείλει τις επεμβάσεις στη Βενεζουέλα και τα σχέδια πραξικοπήματος και αφετέρου να στηρίξει την κυρίαρχη βούληση του βενεζολάνικου λαού όπως εκφράζεται τόσο στους δρόμους όσο και από την νόμιμη κυβέρνηση, του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο.
Θεωρούμε ότι αυτό το πλαίσιο είναι αφενός το πλατύτερο δυνατό για να συσπειρώσει κάθε αντιιμπεριαλιστή, δημοκράτη, προοδευτικό άνθρωπο (άσχετα από την όποια τυχόν επιφύλαξη ή διαφωνία του με την Κυβέρνηση Μαδούρο) ενώ αφετέρου είναι το ελάχιστο επαρκές ώστε να μην αφήνει ανοιχτά “παραθυράκια” στον επικοινωνιακό οχετό του ιμπεριαλισμού και των κυρίαρχων ΜΜΕ, που θεωρούν αυτονόητο ότι μπορούν να νομιμοποιούν ή να ακυρώνουν κατά το συμφέρον τους κυριαρχία, κυβερνήσεις, κράτη, χώρες, λαούς, κινήματα, στο όνομα δήθεν της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.
Δεν είναι τυχαία η επίθεση στη Βενεζουέλα. Δεν είναι μόνο τα πετρελαϊκά αποθέματα ή άλλοι αμιγώς οικονομικοί / εμπορικοί λόγοι που προκαλούν το μένος του ιμπεριαλισμού. Μάλλον περισσότερο θέλουν να τσακίσουν κάθε ίχνος αμφισβήτησης της επικυριαρχίας τους στη Λατινική Αμερική. Θέλουν επιπλέον να στερήσουν από την Κουβανική Επανάσταση, τη στήριξη της Αδελφής Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας.
Νομίζω συμφωνούμε ότι πρώτο καθήκον δικό μας είναι να πιέσουμε, από αυτή την πλευρά του Ατλαντικού να πάψουν οι υπονομευτικές ενέργειες, οι κυρώσεις, οι απειλές και τα τελεσίγραφα τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τα κράτη μέλη της, να αποφευχθεί ή να αποσυρθεί η αναγνώριση στον δήθεν πρόεδρο-μαριονέτα Χουάν Γουαϊδό και να αναγνωριστεί άμεσα η νόμιμη κυβέρνηση με Πρόεδρο τον Νικολάς Μαδούρο.
Στηρίζουμε και κοινοποιούμε κάθε εκδήλωση/κινητοποίηση με παρόμοια συνθήματα. Για παράδειγμα πέρα από την διαδήλωση της περασμένης εβδομάδας, ενδεικτικά αναφέρω ότι: χτες έγινε κινητοποίηση από την ΚΝΕ, την Κυριακή το απόγευμα γίνεται αντίστοιχη με τη σημερινή συζήτηση στο Συνδικάτο Οικοδόμων από την ΕΕΔΔΑ-ΕΕΔΥΕ-ΟΓΕ. Επιπλέον επιδιώκουμε το καλύτερο δυνατό συντονισμό στη βάση της συμφωνίας στους άξονες που αναφέρθηκαν.
Είναι πολύ σημαντικό όλοι μας, καθένας μας να ενισχύσει την αντιπληροφόρηση για τη Βενεζουέλα, με την προσωπική κουβέντα στη δουλειά και στον κύκλο μας, στα μέσα δικτύωσης, στις συλλογικότητες που συμμετέχουμε.
Είμαστε σε επιφυλακή για άμεση κινητοποίηση σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης.
Δεν θα μακρηγορήσω επί της ουσίας. Θα μας τα πει αναλυτικά και τεκμηριωμένα ο επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα Freddy Jesús Fernández Torres. Ενώ στη συνέχεια θα απαντήσει και σε ερωτήσεις σας.
Καλούμε στο βήμα για ένα σύντομο χαιρετισμό την Πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα Zelmys Maria Dominguez Cortina

***


Την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου στις 18.00 στον κινηματογράφο Ίλιον (Τροίας 34 και Πατησίων) σας προσκαλούμε σε εκδήλωση ενημέρωσης και συζήτησης για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα Φρέντι Φερνάντεζ. Χαιρετισμό θα απευθύνει η πρέσβειρα της Κούβας Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα.


Αναρτήσεις ιστολόγιου