Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Βενεζουέλα, Κούβα, Λατινική Αμερική - ο ιμπεριαλισμός θα ηττηθεί (εισηγητική παρέμβαση)

ΕΡΤ Οpen - Mε άποψη - 10/6
Η σημερινή (11/6) εκδήλωση που πραγματοποιούν οι συνεργαζόμενες συλλογικότητες: Πολιτιστικός Σύλλογος "Χοσέ Μαρτί" - Αλληλεγγύη με την Κούβα (ΠΣΧΜ) , Πανελλαδικός Αντιπολεμικός Κινηματικός Συντονισμός (ΠΑΚΣ) και Ελληνική Επιτροπή Αλληλεγγύης «Είμαστε όλοι Βενεζουέλα» (Τodos somos Venezuela GR) , έρχεται μετά από μια ολόκληρη σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων – αλλά και δράσεων στο δρόμο – που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο τρίμηνο, εκφράζοντας την ενεργητική και αγωνιστική μας αντίθεση στο επιχειρούμενο πραξικόπημα στη Μπολιβαριανή Βενεζουέλα.

Ζήσαμε ένα μεστό τετράμηνο κατά το οποίο πραγματοποιήθηκαν δεκάδες εκδηλώσεις -φυσικά και ευτυχώς όχι μόνο από εμάς- στο τέλος του οποίου, έχουμε απόλυτη ανάγκη να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις και να επιχειρήσουμε να σχεδιάσουμε τη συνέχεια. 

Οι ενημερωτικές εκδηλώσεις, η διαρκής παρουσία στο διαδίκτυο, αλλά και οι δράσεις στο δρόμο, διαμόρφωσαν ένα μικρό και διακριτό χαράκωμα αντιπληροφόρησης στον μιντιακό πόλεμο του ψεύδους που δέχεται η Βενεζουέλα και στη χώρα μας. 

Η συνέχεια είναι απολύτως απαραίτητη. Ο πόλεμος κατά της Βενεζουέλας συνεχίζεται, όμως ταυτόχρονα γενικεύεται σε όλη την ήπειρο. 

Η Κούβα μπαίνει πιο δυναμικά (αν και ποτέ δεν βγήκε) στο στόχαστρο της αυτοκρατορίας. Τα νέα μέτρα και η αυξανόμενη επιθετικότητα, με την ενεργοποίηση του νόμου Χέλμς Μπάρτον, όπως ήδη αναλύθηκε, επιχειρούν να γενικεύσουν ακόμα πιο πολύ την επίθεση των γιάνκις. 

Είναι γνωστή η ακροδεξιά ρητορική και πρακτική της βορειοαμερικάνικης κυβέρνησης. 'Έχει γίνει πια πασίγνωστη η δήλωση – ανέκδοτο ότι “Η Τρόικα της τυραννίας στη Λατινική Αμερική είναι Κούβα-Βενεζουέλα-Νικαράγουα” και ότι “οι μόνοι ιμπεριαλιστές στην αμερικάνικη ήπειρο είναι οι κουβανοί στη Βενεζουέλα”

Η Κούβα μπαίνει λοιπόν δυναμικά στο κάδρο . Οι βορειοαμερικάνικες απειλές κατά της Κούβας, είναι ουσιαστικά μία “δελεαστική πρόταση” των ΗΠΑ για να αλλάξει η Κούβα την διεθνιστική της πολιτική και να σταματήσει να υποστηρίζει την Βενεζουέλα. Το αντίτιμο γι αυτό, θα είναι η συνέχιση της ομαλοποίησης των σχέσεων με τις ΗΠΑ. 

Η απάντηση της Κούβας – στα λόγια και στην πράξη – είναι γνωστή. Όμως, τέτοιες “δελεαστικές προτάσεις” δεν κάνουν πρώτη φορά στην Κούβα οι γιάνκις. Τις ίδιες και πιο δελεαστικές έκαναν και για να σταματήσει η Κούβα την βοήθεια στην Αγκόλα, όταν αυτή η χώρα έκανε τον 15ετή πόλεμο για να υπερασπίσει την ανεξαρτησία της, τις ίδιες και στην επανάσταση των Σαντινίστας στη Νικαράγουα. Πλέον, υπάρχει η ακλόνητη βεβαιότητα σε όλους ότι η Κούβα θα δίνει πάντα την ίδια υπερήφανη απάντηση. 

Βενεζουέλα – ο πόλεμος συνεχίζεται με αμείωτη ένταση 

Θα έλεγε κανείς, ότι στο δικό μας στρατόπεδο όλα έχουν ειπωθεί και αυτό που μετράει πια είναι οι πράξεις. Θα περιοριστώ να επαναλάβω αυτό που είπε το 2016 στο Καράκας ο Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, μετέπειτα Πρόεδρος της Κούβας: 

Όσο υπάρχει έστω ένας τσαβίστα ζωντανός στη μάχη, η επανάσταση θα είναι στις επάλξεις” 

Είμαστε λοιπόν μαχητικά αισιόδοξοι για την έκβαση αυτής της μάχης  που δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε. Επειδή σήμερα, η επανάσταση είναι στις επάλξεις, διότι εκατομμύρια Τσαβίστας είναι στη μάχη και επιπλέον, εκατομμύρια τραβίστας και φίλοι της Μπολιβαριανής Βενεζουέλας, ανοίγουν μέτωπα αντίστασης και αλληλεγγύης σε κάθε γωνιά του πλανήτη. 

Η Λατινική Αμερική – “Η Δική μας Αμερική” 

Αυτό που θεωρούσαν πάντα οι ΗΠΑ πίσω αυλή τους, έχει μετατραπεί σήμερα σε ένα μεγάλο μέτωπο στα μετόπισθεν της αυτοκρατορίας. Ο τρόπος που δίνουν την μάχη τα κινήματα εκεί, ίσως να έχει κάτι να πει στα τσακισμένα κινήματα της γερασμένης Ευρώπης. 

Το 1891, ο Χοσέ Μαρτί, εθνικός ήρωας της Κούβας και όλης της Λατινικής Αμερικής έγραψε: 

“Το επείγον καθήκον της Δικής μας Αμερικής είναι να διδαχθεί ότι είναι μία, στην ψυχή και στο στόχο”. 

Το 1994, 100+ χρόνια μετά, ο Ούγκο Τσάβες , ως επίσημος προσκεκλημένος και ο Φιντέλ Κάστρο μιλούν στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας

Oύγκο Τσάβες: “Δεν είναι τυχοδιωκτικό να σκεφτούμε από πολιτική σκοπιά, για έναν Σύνδεσμο των λατινοαμερικάνικων χωρών. Γιατί να μην σκεφτούμε κάτι τέτοιο που ήταν το αυθεντικό όνειρο των Απελευθερωτών μας; Γιατί να συνεχίσουμε διασπασμένοι, μέχρι το πολιτικό πεδίο φτάνει η πρόθεση αυτού του εγχειρήματος, που δεν είναι δική μας επινόηση, είναι τουλάχιστον 200 ετών”. 

Φιντέλ Κάστρο: “Οι ιδέες που αυτοί εκπροσωπούν είναι η Επανάσταση αυτής της εποχής. Και αν εδώ μιλάμε για “Cubania”, παρακινούμενος από την παρουσία του Ούγκο Τσάβες, μπορούμε να μιλήσουμε για “latinoamericania”. Aυτές είναι οι ιδέες αυτής της εποχής, αυτός είναι ο αντιμπεριαλισμός αυτής της εποχής και μας κάνει να νοιώθουμε την αναγκαιότητα του Μπολίβαρ και του Μαρτί περισσότερο από ποτέ. Ζήτω οι ιδέες του Μπολίβαρ! Ζήτω οι ιδέες του Μαρτί!” 

Αντιμπεριαλισμός στην πράξη 

Αυτό σημαίνει να πάρουμε πρακτικά θέση. Να περάσουμε περισσότερο από την ενημέρωση στη δράση. Αλλά και η ενημέρωση να βγει με τρόπο πρακτικό και μορφή ελκυστική στο δρόμο. 

  • ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΜΠΡΙΓΑΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ και τις γειτονικές χώρες στη Βενεζουέλα.
  • Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΥΝΕΧΊΖΕΤΑΙ - Είμαστε σε επιφυλακή και το καλοκαίρι.
Βαγγέλης Γονατάς
Ελληνική Επιτροπή Αλληλεγγύης "Είμαστε όλοι Βενεζουέλα"

Fotos Ada Tzougraki

Αναρτήσεις ιστολόγιου