Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Συναγερμός στη Βενεζουέλα για τον κοροναϊό


"Η Βενεζουέλα έχει τεράστιες δυνάμεις στην κοινωνική οργάνωση, τις οποίες πρέπει να προσαρμόσει με το κράτος και τα θεσμικά όργανα σε αυτό το στάδιο πρόληψης, προστασίας και φροντίδας στην κρίση του κοροναϊού".  

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, αποφάσισε την Παρασκευή να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως μηχανισμό για την εφαρμογή των απαραίτητων δράσεων πρόληψης και καταπολέμησης της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού (Covid-19) στη χώρα. 

Στη διάρκεια μιας μετάδοσης στα εθνικά μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος επανέλαβε ότι ότι η απόφαση ελήφθη με βάση το άρθρο 338 του Συντάγματος, το οποίο του δίνει αυτή την εξουσία στις περιπτώσεις που μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια και η σταθερότητα της χώρας.  


"Η Βενεζουέλα έχει τεράστιες δυνάμεις στην κοινωνική οργάνωση, τις οποίες πρέπει να προσαρμόσει με το κράτος και τα θεσμικά όργανα σε αυτό το στάδιο πρόληψης, προστασίας και φροντίδας στην κρίση του κοροναϊού", δήλωσε ο πρόεδρος.

Ομοίως, παρότρυνε τους κυβερνήτες να εργαστούν 24 ώρες το 24ωρο για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με τον κοροναϊό και να εγγυηθούν και να εξασφαλίσουν την ασφάλεια του πληθυσμού. "Το σύνολο του κράτους της Βενεζουέλας πρέπει να βρίσκεται στην υπηρεσία του λαού για να τον προστατεύσει, να τον υπερασπιστεί και να τον στηρίξει σε αυτή την κρίση", τόνισε ο πρόεδρος.



Μεταξύ των αποφάσεων που έλαβε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας είναι, η από τις 16 Μαρτίου αναστολή των μαθημάτων στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και η απαγόρευση εισόδου στα μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς την κατάλληλη προστασία.
Tα μέτρα αυτά μπήκαν σε εφαρμογή μετά την επιβεβαίωση των δύο πρώτων κρουσμάτων κορωναϊού στη χώρα, στην οποία είναι η 125η χώρα που εμφανίζονται κρούσματα, οι οποίοι βρίσκονται υπό ιατρική φροντίδα και παρακολούθηση.

"Ο κοροναϊός δεν είναι παιχνίδι, είναι μια θανατηφόρα απειλή, ζητώ γαλήνη και ισορροπία", δήλωσε ο πρόεδρος, επιβεβαιώνοντας ότι βρίσκονται σε συνεχή συντονισμό με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για τα πρωτόκολλα που πρέπει να εφαρμοστούν σε όλη την εθνική επικράτεια. 

Από την άλλη, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ανέφερε ότι η κυβέρνησή του πραγματοποίησε συνομιλίες με κυβερνητικές αρχές της Βραζιλίας για το συντονισμό των διαδικασιών που πρέπει να ακολουθήσουν ενόψει της πανδημίας Covid-19 στα σύνορα που μοιράζονται, ενώ οι απόπειρες που έγιναν με την Κολομβία δεν έλαβαν καμία απάντηση.

Αναρτήσεις ιστολόγιου