Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

Ο αποκλεισμός της Βενεζουέλας στα τρόφιμα με αριθμούς

Από το 2014, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιτεθεί στη Βενεζουέλα με μονομερή οικονομικά, χρηματοοικονομικά, εμπορικά, πολιτικά, διπλωματικά, στρατιωτικά και προπαγανδιστικά εξαναγκαστικά μέτρα, τα οποία έχουν επιπτώσεις στη διατροφή του λαού της Βενεζουέλας. 

Οι ενέργειες για την εφαρμογή αυτών των κυρώσεων ξεκινούν από μιντιακά και φτάνουν μέχρι πολιτικές «οικονομικής τρομοκρατίας» για να διώξουν τους συμμάχους της Βενεζουέλας σε αυτή τη δύσκολη φάση.

Πριν από ένα χρόνο, η ερευνητική υπηρεσία του αμερικανικού Κογκρέσου επεσήμανε με θρασύτητα ότι "με τις κυρώσεις η οικονομική πίεση είχε αυξηθεί, επιταχύνοντας την πτώση της παραγωγής και, παρ 'όλα, ο Μαδούρο παρέμεινε στην εξουσία".

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απείλησαν το Ιράν για να αποτρέψουν την προμήθεια 1,5 εκατομμυρίων βαρελιών βενζίνης και πρόσθετων στα διυλιστήρια της Βενεζουέλας.

Τον Ιούνιο του 2020, ο Βενεζουελάνος διπλωμάτης Alex Saab φυλακίστηκε παράνομα στο Πράσινο Ακρωτήριο, κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών, για βοήθεια στη διατήρηση της προσφοράς των Τοπικών Επιτροπών Προμήθειας και Παραγωγής (CLAP) και άλλων βασικών αγαθών. 

Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στη μεξικανική εταιρεία Libre Abordo, στην συνδεδεμένη Schlager Business Group και στους συνιδιοκτήτες της για τη σχέση τους με το πρόγραμμα Food for Oil  της  Βενεζουέλας. 

Οι ΗΠΑ απήγαγαν τέσσερα δεξαμενόπλοια με περισσότερα από 1 εκατομμύριο βαρέλια ιρανικού καυσίμου με προορισμό τη Βενεζουέλα, τα οποία τελικά δημοπρατήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2021. 

Ο Έλιοτ Άμπραμς ανακοίνωσε ότι «προσπαθούμε να σταματήσουμε την εξαγωγή αργού από το καθεστώς Μαδούρο (...) και ένας από τους τρόπους είναι να εμποδίσουμε να το ανταλλάξει με άλλα προϊόντα». 

Με τα 1,614 εκατομμύρια ευρώ που παρακρατούνται στην Αγγλία μέσω χρυσού της Βενεζουέλας, μπορούν να αγοραστούν 120 εκατομμύρια  πακέτα για τα CLAP.

Με τα 1,367 εκατομμύρια ευρώ που διατηρούνται μόνο στην Πορτογαλία, καλύπτεται ένα έτος βασικών εισροών  τον αγροτοβιομηχανικό τομέα της χώρας 



Αναρτήσεις ιστολόγιου