Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Απαγωγή του Βενεζουελάνου διπλωμάτη Άλεξ Σάαμπ - Νέα γκανγκστερική/πειρατική ενέργεια των ΗΠΑ

Οι συνταγματικές αρχές της Βενεζουέλας ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς για την απελευθέρωση του διπλωμάτη τους. 
Πηγή: teleSUR

Ο Βενεζουελανός διπλωμάτης Alex Saab που κρατούνταν παράνομα στο Πράσινο Ακρωτήριο μεταφέρθηκε το περασμένο Σάββατο στις ΗΠΑ. Μία παρεμβατική ενέργεια που έχει προκαλέσει σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και θέτει σε κίνδυνο τη συνέχεια της διαδικασίας διαλόγου στη χώρα της Νότιας Αμερικής μεταξύ των Κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Η αυθαίρετη σύλληψη του Σααμπ έλαβε χώρα στο Πράσινο Ακρωτήριο στις 12 Ιουνίου 2020, όταν το αεροσκάφος που τον μετέφερε έκανε ενδιάμεσο σταθμό στην αφρικανική αυτή χώρα για ανεφοδιασμό με καύσιμα και να συνεχίσει την ανθρωπιστική αποστολή του στο Ιράν. Παρά το γεγονός ότι είχε όλα τα διαπιστευτήρια ως διπλωμάτης της Βενεζουέλας έναντι των αφρικανικών λαών με βάση τη Σύμβαση της Βιέννης, της Γενεύης και του ΟΗΕ, ο Άλεξ Σάαμπ συνελήφθη και οδηγήθηκε σε ένα κελί σε μια κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων του.



Με τη σύλληψή του παραβιάστηκε κάθε προβλεπόμενη διαδικασία, τόσο των συνταγματικών αρχών της Βενεζουέλας όσο και της οικογένειάς του καθώς και των δικηγόρων υπεράσπισής του, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να εισέλθουν στο Πράσινο Ακρωτήρι. Αρχικά, η κυβέρνηση του Πράσινου Ακρωτηρίου εξέφρασε απροθυμία να μεταφέρει τη Σάαμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά στη συνέχεια προχώρησε  στη δεύτερη απαγωγή του διπλωμάτη.

Βασανιστήρια και εκφοβισμός

Ο Βενεζουελανός διπλωμάτης ήταν το πρόσωπο κλειδί για τη μεταφορά τροφίμων και φαρμάκων από διάφορες χώρες στο Καράκας, που πλήττεται από τον παράνομο οικονομικό, χρηματοοικονομικό και εμπορικό αποκλεισμό που έχει επιβάλει ο Λευκός Οίκος στη χώρα της Νότιας Αμερικής για περισσότερα από πέντε χρόνια.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο κατήγγειλε ότι η παράνομη σύλληψη του Σααμπ, εντάσσεται στην επίθεση των ΗΠΑ εναντίον των CLAP (Τοπικών Επιτροπών Προμήθειας και Παραγωγής), που δημιουργήθηκαν λόγω του παράνομου αποκλεισμού που εμποδίζει το Καράκας να εισάγει πρώτες ύλες για την ανάπτυξη της Βενεζουέλας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μετά την επιβεβαίωση της μεταφοράς του Σααμπ στο Μαϊάμι, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας αποκάλυψε ότι ο διπλωμάτης υποβλήθηκε σε βασανιστήρια από τις αρχές του Πράσινου Ακρωτηρίου πριν μεταφερθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, σημειώνοντας:

«Τον οδήγησαν σε μια ανθυγιεινή φυλακή και τον έβαλαν στο σκοτάδι. σε μια τρύπα γεμάτη περιττώματα (...) Μέλη της κυβέρνησης των ΗΠΑ τον βασάνιζαν για μέρες με χτυπήματα, του έσπασαν τρία δόντια, και για αρκετές ημέρες του έκαναν ηλεκτροσόκ» Ήθελαν να τον αναγκάσουν να πει ψέματα και να τον μετατρέψουν σε ένα τέρας για να είναι ψευδής κατήγορος της Βενεζουέλας, κάτι που ο Άλεξ Σάαμπ δεν δέχτηκε ποτέ».




Από την πλευρά της, η σύζυγος του Σάαμπ, Καμίλα Φάμπρι, επεσήμανε ότι η δίωξη κατά του διπλωμάτη οφείλεται στο έργο του για την άμβλυνση των επιπτώσεων του αποκλεισμού που αντιμετωπίζει η Βενεζουέλα από τις ΗΠΑ:

«Συνεχίζουμε με θάρρος τον αγώνα για όλους τους αξιοπρεπείς λαούς του κόσμου, για τη Βενεζουέλα και τη νόμιμη κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο. Η αλήθεια θα επικρατήσει. Χάρη σε εσάς».

Όταν έγιναν γνωστά τα βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκε ο Άλεξ Σάαμπ, εκατοντάδες Βενεζουελάνοι συγκεντρώθηκαν στο Καράκας απαιτώντας την απελευθέρωσή του, καθώς και δικαιοσύνη, ενάντια στις πρακτικές του Πράσινου Ακρωτηρίου και της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Επίθεση στη διαδικασία διαλόγου

Ο Σάαμπ, εκτός από ειδικός απεσταλμένος της Βενεζουέλας στους λαούς της Αφρικής,  ήταν επίσης μέρος της κυβερνητικής αντιπροσωπείας στο τραπέζι διαλόγου με την αντιπολίτευση της χώρας.  που πραγματοποιήθηκε στο Μεξικό 

Το γεγονός  αυτό οδήγησε την κυβέρνηση να λάβει την απόφαση να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις, καθώς δεν υπάρχουν εγγυήσεις για τη διευθέτηση των πολιτικών διαφορών στη χώρα, εφόσον διατηρηθεί η παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών με τη συνενοχή του Πράσινου Ακρωτηρίου στη διαδικασία. Όπως ανακοίνωσε ο Χόρχε Ροδρίγκες, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της κυβέρνησης στο διάλογο: 

«Εξ αιτίας αυτής της πολύ σοβαρής ενέργειας, η αντιπροσωπεία μας αναστέλλει τη συμμετοχή της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και του διαλόγου, κατά συνέπεια, δεν θα παρευρεθούμε στον γύρο που επρόκειτο να ξεκινήσει στις 17 Οκτωβρίου, ως βαθιά έκφραση της διαμαρτυρίας μας για τη βάναυση επίθεση εναντίον του εκπροσώπου μας Άλεξ Σάαμπ»

Ο Ροντρίγκες επανέλαβε ότι οι συνταγματικές αρχές της χώρας θα καταφύγουν σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς για να υπερασπιστούν την αθωότητα του Σαάμπ, "Τα ανθρώπινα δικαιώματα του Άλεξ Σααμπ έχουν παραβιαστεί από την κυβέρνηση του Πράσινου Ακρωτηρίου και το νομικό σύστημα αυτής της χώρας", πρόσθεσε.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πέρα ​​από πολιτικές τοποθετήσεις, αποφάσεις εξέδωσαν νομικά και διπλωματικά όργανα όπως το Δικαστήριο της Οικονομικής Κοινότητας Κρατών της Δυτικής Αφρικής, που επιβεβαιώνει την παράνομη κράτηση του Σααμπ και απαιτεί την άμεση απελευθέρωσή του. Παράλληλα, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε οδηγία στις 8 Ιουνίου 2021, με την οποία ζητά την αναστολή της έκδοσης του Βενεζουελάνου διπλωμάτη στις Ηνωμένες Πολιτείες.



Αναρτήσεις ιστολόγιου