Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

Η καμπάνια «Οι κυρώσεις σκοτώνουν» προειδοποιεί: «Το σημερινό καθεστώς κυρώσεων κατά της Ρωσίας δεν είναι υποκατάστατο του πολέμου, αλλά μια μορφή πολέμου»


Η καμπάνια «Οι κυρώσεις σκοτώνουν» προειδοποιεί πως «το σημερινό καθεστώς κυρώσεων κατά της Ρωσίας δεν είναι υποκατάστατο του πολέμου, αλλά μια μορφή πολέμου. Οι κυρώσεις σκοτώνουν πολλές χιλιάδες ανθρώπους, όπως ακριβώς και οι βόμβες. Οι κυρώσεις δημιουργούν υπερπληθωρισμό, τεχνητούς λιμούς, κοινωνικές αναταραχές και κρίσεις υγείας που τιμωρούν τους άμαχους πληθυσμούς. 

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν, οι κυρώσεις έχουν ως στόχο “να προκαλέσουν περαιτέρω πόνο”. Οι κυρώσεις είναι συλλογική τιμωρία και παράνομες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ούτε οι κυρώσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κατά της Ρωσίας αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα για πόλεμο. Δεν θα μειώσουν τις εχθροπραξίες, αλλά αποτελούν κλιμάκωση της τρέχουσας σύγκρουσης».

Προσθέτει πως «οι κυρώσεις χρησιμοποιούνται για την εδραίωση της κυριαρχίας των ΗΠΑ στην περιοχή, παρόλο που είναι αντίθετο προς τα υλικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Ηνωμένου Βασιλείου να διακόψουν τους οικονομικούς δεσμούς με τη Μόσχα. Η αύξηση του εμπορίου της ΕΕ με τη Ρωσία και την Κίνα απειλεί την κυριαρχία της αμερικανικής εταιρικής εξουσίας στην Ευρώπη. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στη Ρωσία. Ενώ οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αερίου μεθανίου, η ΕΕ αγοράζει σημαντικό φυσικό αέριο από τη Ρωσία σε πολύ χαμηλότερες τιμές, καθώς και πετρέλαιο και σιτάρι. Με την ΕΕ και ιδιαίτερα τη Γερμανία να μην είναι πρόθυμες να επιβάλουν κυρώσεις, οι οποίες θα διέκοπταν κάθε σχέση με τη Ρωσία, ο Μπάιντεν απείλησε τους συμμάχους των ΗΠΑ ότι η μόνη εναλλακτική λύση στο να συμμορφωθούν με τις ΗΠΑ θα ήταν ο πυρηνικός πόλεμος. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε: “Έχετε δύο επιλογές. Να ξεκινήσετε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο… Ή να βεβαιωθείτε ότι η χώρα που ενεργεί τόσο αντίθετα προς το διεθνές δίκαιο θα καταλήξει να πληρώσει το τίμημα”. Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο “στόχος των ΗΠΑ από την αρχή” ήταν να κρατήσουν το ΝΑΤΟ και την ΕΕ “στην ίδια σελίδα”. Χρησιμοποιώντας τον κυρίαρχο ρόλο του δολαρίου στην παγκόσμια οικονομία, η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει μονομερώς πάνω από 5.500 κυρώσεις στη Ρωσία, καθιστώντας την τον πιο κυρωμένο στόχο της επιθετικής πολιτικής των ΗΠΑ».

«Δυστυχώς, η Ρωσία δεν είναι το μόνο θύμα αυτών των μονομερών καταναγκαστικών μέτρων. Πάνω από 40 χώρες, που αποτελούν το ένα τρίτο της ανθρωπότητας, έχουν μπει έτσι στο στόχαστρο των ΗΠΑ. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Κούβα, η Βενεζουέλα, η Νικαράγουα, η Κίνα, το Ιράν, το Ιράκ, η Συρία, η Παλαιστίνη, το Αφγανιστάν, η Ζιμπάμπουε, η Αιθιοπία και το Σουδάν. Οι τρίτες χώρες που συναλλάσσονται με τους στόχους των αμερικανικών κυρώσεων αντιμετωπίζουν επίσης βαριά πρόστιμα. Αυτή η θανατηφόρα μορφή οικονομικού πολέμου καταστρέφει την περιφερειακή ανάπτυξη. Επιπλέον, οι ΗΠΑ υποχρεώνουν άλλες χώρες να εκτελέσουν αυτές τις ακραίες οικονομικές κυρώσεις. Σημειώνουμε, με μεγάλη ανησυχία, ότι αυτές οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία παρασύρουν ολόκληρο τον κόσμο σε μια σύγκρουση που έχει μεγάλες πιθανότητες να ξεφύγει από τον έλεγχο. Τα Ηνωμένα Έθνη δεν ενέκριναν τις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ. Πολλές χώρες αρνούνται τώρα να συμμετάσχουν στις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ/ΕΕ στη Ρωσία. Μέχρι σήμερα η Ινδία, το Πακιστάν, η Ινδονησία, η Νότια Αφρική, η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, η Βραζιλία, η Αργεντινή, το Μεξικό και άλλες χώρες με μικρότερες οικονομίες έχουν αρνηθεί να συμμορφωθούν με τα αμερικανικά μέτρα. Στην πραγματικότητα, σχεδόν ολόκληρη η Λατινική Αμερική, η Καραϊβική και η Αφρική και το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας απορρίπτουν τις κυρώσεις», σημειώνει.

Μάλιστα η καμπάνια επισημαίνει πως «οι κυρώσεις αυτές θα βλάψουν τις ίδιες τις εμπορικές σχέσεις των χωρών αυτών. Οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού και οι πληθωριστικές πιέσεις από τις κυρώσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ επηρεάζουν ήδη δυσανάλογα τους φτωχούς και τους εργαζόμενους σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω των ελλείψεων και των υψηλότερων τιμών για τρόφιμα, καύσιμα και βασικά αγαθά. Ιδιαίτερα επηρεάζονται οι άνθρωποι στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Όπως αποδεικνύουν πάνω από 60 χρόνια κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Κουβανικής Επανάστασης, οι κυρώσεις που προορίζονται για την επίτευξη της αλλαγής καθεστώτος που θέλουν να επιβάλουν οι ΗΠΑ έχουν στην πραγματικότητα ως αποτέλεσμα τη δυστυχία στους λαούς που αποτελούν στόχο. Αυτές οι κυρώσεις χρησιμεύουν ως προειδοποιητικό μάθημα για κάθε έθνος που επιθυμεί να ασκήσει την κυριαρχία του υπό την παγκόσμια επιβαλλόμενη Pax Americana. Πρόκειται για ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Η αντιπολεμική συλλογικότητα καταλήγει πως «ο καταστροφικός πόλεμος ξεκίνησε με το πραξικόπημα που οργάνωσαν οι ΗΠΑ το 2014, ανατρέποντας τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στην Ουκρανία. Παρόλο που η Ουκρανία δεν είναι επίσημο μέλος του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ έχουν έκτοτε ρίξει τόνους θανατηφόρων όπλων και έχουν αναπτύξει αμερικανικούς στρατιωτικούς “συμβούλους” στην Ουκρανία. Η Ουκρανία είναι ένα πιόνι στη στρατηγική της Ουάσινγκτον κατά της Ρωσίας. Μετά το πραξικόπημα, η Ουκρανία έχει μετατραπεί στη φτωχότερη χώρα της Ευρώπης με το υψηλότερο ποσοστό μετανάστευσης. Η συνεχιζόμενη επιθετικότητα του Κιέβου κατά των ανατολικών επαρχιών της και οι μαζικές ιδιωτικοποιήσεις της κοινωνικής ιδιοκτησίας έχουν επιτείνει την οικονομική καταστροφή. Η εκστρατεία “Οι κυρώσεις σκοτώνουν” καλεί όλες τις πλευρές να τερματίσουν τις εχθροπραξίες και τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν διπλωματία- όχι όπλα, κυρώσεις και πόλεμο!».

Του Παναγιώτη Παπαδομανωλάκη


Αναρτήσεις ιστολόγιου