Κυριακή 21 Απριλίου 2024

Πρωτόγνωρη Λαϊκή Διαβούλευση στη Βενεζουέλα για τον καθορισμό των προτεραιοτήτων σε κάθε Κοινότητα

Καράκας, 21 Απριλίου (Prensa Latina) Οι πολίτες της Βενεζουέλας καλούνται σήμερα να συμμετάσχουν σε μια Εθνική Λαϊκή Διαβούλευση, η οποία θα αποτελέσει μια πρωτόγνωρη εκλογική διαδικασία κατά την οποία ο λαός θα καθορίσει τις προτεραιότητες της κοινότητάς του μέσω ψηφοφορίας.

Τα εκλογικά κέντρα θα είναι ανοικτά από τις 06:00 έως τις 18:00 τοπική ώρα, κατανεμημένα σε 1.148 ενορίες των 335 δήμων της χώρας στις 24 πολιτείες του νοτιοαμερικανικού έθνους, σύμφωνα με τις αρχές.

Περισσότερα από 15.000 εκλογικά τμήματα έχουν στηθεί για τη διαβούλευση, η οποία θα έχει 15.718 εκλογικά τμήματα, ενώ τέσσερις χιλιάδες κοινοτικές δομές θα ενεργοποιηθούν στις λαϊκές συνελεύσεις.

Το μέλος της Κοινοτικής Εκλογικής Επιτροπής, Καρολίνα Αρελάν, δήλωσε στον Τύπο την προηγούμενη ημέρα ότι 360 προωθητές ενεργοποιήθηκαν στις τέσσερις χιλιάδες κοινότητες και 49 χιλιάδες κοινοτικά συμβούλια του έθνους.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε μια ενορία στο Καράκας, η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος Ντέλσυ Ροντρίγκες  κάλεσε όλες τις κοινότητες να συμμετάσχουν σε αυτή την άσκηση.

Ανέφερε ότι ο λαός θα είναι σε θέση να αποφασίσει μεταξύ σχεδόν 30.000 έργων και να επιλέξει, μέσω της ψηφοφορίας, εκείνα που έχουν την υψηλότερη προτεραιότητα για την κοινότητα, η οποία μέσω συνελεύσεων θα προτείνει επτά από αυτά, και εκείνα που θα συγκεντρώσουν τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων θα χρηματοδοτηθούν από την κυβέρνηση και θα εκτελεστούν από τον ίδιο τον λαό.

Η Ροντρίγκεζ τόνισε ότι αυτή είναι η πραγματική αντανάκλαση της λαϊκής εξουσίας που κυβερνά και αυτή την Κυριακή "ο λαός θα έχει μια άσκηση κυριαρχίας".

Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο εξήγησε χθες στο κοινωνικό δίκτυο Χ τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κανείς για να ψηφίσει στην Εθνική Λαϊκή Διαβούλευση, μεταξύ των οποίων προέτρεψε να ελέγξουν τα έργα που έχουν προτεραιότητα και ωφελούν την κοινότητά τους και να καταχωρήσουν την ψήφο τους με υπογραφή και δακτυλικό αποτύπωμα στο τετράδιο ψηφοφορίας.

Σε συνάντηση με διεθνείς παρατηρητές από την περιοχή και τον κόσμο που θα συμμετάσχουν στη διαβούλευση αυτή την Κυριακή, ο εκτελεστικός γραμματέας της ALBA-TCP, Χόρχε Αρεάσα, δήλωσε ότι η Λαϊκή Εξουσία στη Βενεζουέλα και η κοινότητα είναι το στρατηγικό πρόγραμμα που σχεδίασε ο κομαντάντε  Ούγκο Τσάβες.

Μας είπε ότι η κομμούνα είναι το έδαφος όπου θα γεννήσουμε τον σοσιαλισμό, πράγμα που συνεπάγεται ότι "αν δεν υπάρχει κομμούνα, δεν υπάρχει σοσιαλισμός", πρόσθεσε.

Ο  Γκάι Βερναές, υπουργός για τις κοινότητες και τα κοινωνικά κινήματα, κάλεσε τους παρατηρητές που θα συμμετάσχουν να καταλάβουν τι σημαίνει Λαϊκή Εξουσία και τόνισε ότι είναι δύσκολο για τον ίδιο να την κατανοήσει και να την εξηγήσει- "είναι πολύ πιο δύσκολο, κυρίως, να επιδείξουμε μια απόλυτα συμμετοχική δημοκρατία", είπε.

Τόνισε ότι ο Τσάβες εκπαίδευσε τους Βενεζουελάνους και δημιούργησε κριτήρια, πολιτική συνείδηση και υπευθυνότητα σε όσους από εμάς "ζούμε σήμερα σε αυτή τη χώρα".

Venezuela celebra inédita Consulta Popular para definir prioridades - Noticias Prensa Latina (prensa-latina.cu)

Αναρτήσεις ιστολόγιου