Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

Venezuela Solidarity Campaign: Σεβασμός στην εθνική κυριαρχία της Βενεζουέλας



Δήλωση του Φρανσίσκο Ντομίνγκεζ, Γραμματέα της εκστρατείας «Αλληλεγγύη με την Βενεζουέλα»

Στις 4 Ιανουαρίου του 2019, η λεγόμενη «Ομάδα της Λίμα» (12 κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής και του Καναδά) εξέδωσε μια δήλωση που αποτελεί σοβαρή επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας. Σύμφωνα με τη δήλωσή της δεν αποδέχεται την απόφαση που ελήφθη από το λαό της Βενεζουέλας στις 20 Μαΐου 2018, να εκλέξει τον Νικολάς Μαδούρο ως πρόεδρο του με το 68% των ψήφων, ούτε τις συνταγματικές βάσεις των εκλογών (αρθ. 347, 348 και 349 του Μπολιβαριανού Συντάγματος του 1999). Η δήλωση της Ομάδας της Λίμα φτάνει τόσο μακριά ώστε να απαιτήσει από τον Πρόεδρο Μαδούρο να μην αναλάβει καθήκοντα στις 10 Ιανουαρίου 2019 προκειμένου να ξεκινήσει τη δεύτερη θητεία του για την περίοδο 2019-2025 και μάλιστα τον προτρέπει να παραιτηθεί.

Η δήλωση της Ομάδας της Λίμα είναι ξεδιάντροπα σύμφωνη με το στόχο των Ηνωμένων Πολιτειών για «αλλαγή καθεστώτος», τον βασικό στόχο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στην Μπολιβαριανή Βενεζουέλα από το 1999, που τώρα έχει μαζικά ενισχυθεί υπό τον Ντόναλντ Τραμπ και τον πρώην διευθυντή της CIA, Μάικ Πομπέο, σημερινό Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η δήλωση της Ομάδας της Λίμα συνεχίζει ανακοινώνοντας μια σειρά από ποινικές κυρώσεις, σύμφωνες με τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Μπολιβαριανής Βενεζουέλας, που έχουν στόχο να στραγγαλίσουν οικονομικά και να απομονώσουν πολιτικά αυτό το έθνος της Νότιας Αμερικής. Η πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών πίσω από αυτό είναι να δημιουργήσουν τη μέγιστη αστάθεια έτσι ώστε να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για «αλλαγή καθεστώτος» για το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να καταφύγουν ακόμη και σε στρατιωτικά μέσα, όπως το έχουν εκφράσει σε αρκετές περιπτώσεις ανώτεροι υπάλληλοι των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Ντόναλντ Τράμπ.

Η Ομάδα της Λίμα αντιπροσωπεύει την άκρα δεξιά της περιοχής (στην οποία η κυβέρνηση του Μπολσονάρο στη Βραζιλία παίζει κεντρικό ρόλο), η οποία, με οποιοδήποτε μέσο, επιδιώκει την εξάλειψη όλων των μορφών προοδευτικής πολιτικής στην περιοχή όπως το αποδεικνύει έμπρακτα η σκανδαλώδης παράνομη φυλάκιση του πρώην προέδρου Λούλα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ανήκουν επισήμως στην Ομάδα της Λίμα, αλλά σαφώς την κατευθύνουν, την καθοδηγούν και, πάνω απ 'όλα, καθορίζουν την πολιτική της. Για παράδειγμα, η Ομάδα της Λίμα εξέφρασε την ικανοποίησή της για τον Μάικ Πομπέο μέσω μιας τηλεδιάσκεψης κατά τη συνάντησή τους πριν εκδώσει την απεχθή δήλωσή της.

Η δήλωση παραβιάζει όλες τις αρχές στις οποίες βασίζονται οι πολυμερείς οργανισμοί όπως ο Οργανισμός των Αμερικανικών Κρατών και ο ΟΗΕ, οι οποίοι εγγυώνται το ιερό δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και την εθνική κυριαρχία. Με την κατάφωρη παρέμβαση που περιέχεται στη δήλωσή της της 4ης Ιανουαρίου 2019 με στόχο την επίτευξη των στόχων της αυτοκρατορίας, η Ομάδα της Λίμα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχει διαπράξει πιθανώς μια από τις πιο επαίσχυντες πράξεις μιας πολιτικής υποταγμένης στον Θείο Σαμ διαπραττόμενη από το ολιγαρχίες της περιοχής.

Η δήλωση της Ομάδας της Λίμα πρέπει να απορριφθεί κατηγορηματικά και αντισταθμιστικά να γίνει πλήρως σεβαστή η εθνική κυριαρχία της Βενεζουέλας και η βούληση του λαού. Αυτή είναι η προσέγγιση του νέου πρόεδρου του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος αρνήθηκε να υποστηρίξει τη δήλωση της Ομάδας της Λίμα και του οποίου ο υπουργός για υποθέσεις της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, Μαξιμιλιάνο Ρέγιες, εξέδωσε ανακοίνωση αποζητώντας την ειρήνη, το διάλογο και την διπλωματία ως τον καλύτερο τρόπο επίλυσης των προβλημάτων που πλήττουν τη Βενεζουέλα.

Τράμπ, κάτω τα χέρια από τη Βενεζουέλα!
 Δεν θα περάσουν!

Αναρτήσεις ιστολόγιου