Κυριακή 21 Ιουλίου 2019

Οι 120 χώρες του Κινήματος των Αδεσμεύτων υποστηρίζουν την Βενεζουέλα στον ΟΗΕ

Οι 120 χώρες που απαρτίζουν το Κίνημα Αδεσμεύτων Χωρών ενέκριναν το Σάββατο την Πολιτική Δήλωση του Καράκας, στην οποία εκφράζουν την υποστήριξή τους στη Βενεζουέλα ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών και απορρίπτουν κατηγορηματικά τα εξαναγκαστικά μέτρα της κυβέρνησης των ΗΠΑ ενάντια στους κυρίαρχους λαούς του κόσμου, δήλωσε ο προεδρικός επίτροπος του Κινήματος Αδεσμεύτων Χωρών, Σαμουέλ Μονκάδα, επισημαίνοντας:

“Mπροστά στις απειλές των ΗΠΑ, σήμερα, 120 χώρες, τα δύο τρίτα των χωρών του ΟΗΕ, απέρριψαν κάθε προσπάθεια να βγάλουν τη Βενεζουέλα από τα Ηνωμένα Έθνη”. 

Στις δηλώσεις που μετέδωσε η Τηλεόραση της Βενεζουέλας (VTV), ο Μονκάδα δήλωσε ότι οι 120 χώρες που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Υπουργικού Γραφείου των Αδεσμεύτων Χωρών, συμφώνησαν να απορρίψουν οποιαδήποτε μη συνταγματική ενέργεια για να αλλάξει η κυβέρνηση του προέδρου της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Νικόλας Μαδούρο, τον οποίο αναγνωρίζουν ως νόμιμο, υπογραμμίζοντας: 

"Τα 120 μέλη του κινήματος απορρίπτουν κάθε μη συνταγματική προσπάθεια αλλαγής της κυβέρνησης της Βενεζουέλας". 

foto sputniknews
Πρόσθεσε επίσης ότι στο πλαίσιο του ΟΗΕ, το Κίνημα Αδεσμεύτων αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο πολιτικό κίνημα. Για το λόγο αυτό, η υποστήριξη των χωρών μελών αυτού του κινήματος είναι τόσο σημαντική για την υποψηφιότητα της Βενεζουέλας ως μέλους του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο ΟΗΕ στις εκλογές που θα διεξαχθούν τον προσεχή Οκτώβριο. 

Κατήγγειλε επίσης, ότι οι αρχές των ΗΠΑ χρησιμοποιούν αυτό το είδος εξαναγκαστικών μέτρων για να απειλήσουν με πόλεμο, όπως συνέβη στη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράκ και προειδοποίησε ότι αυτή η τακτική θέλουν να εφαρμόσουν στη Βενεζουέλα , λέγοντας χαρακτηριστικά: 

"Επιβάλλουν μονομερή μέτρα στη Βενεζουέλα και απειλούν επίσης με χρήση στρατιωτικής δύναμης". 

Οι Αδέσμευτες Χώρες δημιούργησαν μία ομάδα εργασίας, που θα συντονίζει η Βενεζουέλα, η οποία θα μελετήσει τα εξαναγκαστικά μέτρα της κυβέρνησης των ΗΠΑ και θα βρει τρόπους να μετριάσει τις επιπτώσεις αυτών των ενεργειών ενάντια στους λαούς του κόσμου. 

“Η κυβέρνηση του κ. Τραμπ αποτελεί απειλή. Δεν είναι μόνο απειλή για τη Βενεζουέλα, αλλά για όλη την ανθρωπότητα. Σήμερα συζητάμε μέτρα και τρόπους αντιμετώπισης αυτών των απειλών ", σημείωσε ο Μονκάδα. 

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η Πολιτική Διακήρυξη του Καράκας συνιστά στο Διεθνές Δικαστήριο να μηνύσει τις χώρες που κάνουν οικονομικές ή στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον κυρίαρχων λαών.

Αναρτήσεις ιστολόγιου