Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Ν.Μαδούρο: "Φτάνει πια με την κερδοσκοπία, θα επιτάξουμε τις ιδιωτικές εταιρείες"


Ορισμένες μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες θα επιταχτούν, αρχικά για 180 ημέρες, και μετά θα δούμε.

Για τον Mπολιβαριάνικο σοσιαλισμό, αυτή είναι μια ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τη λαϊκή εξουσία, καθώς είναι και ένα ζήτημα επιβίωσης.  Θα μπορούσε να είναι η ώρα που θα εμβαθύνουμε την επανάσταση, εάν οι έμποροι δοκιμάσουν την υπομονή του λαού. Στους οικονομικούς παράγοντες λέω: "Προσέξτε, γιατί είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε όλους τους μηχανισμούς για την υπεράσπιση του λαού".


Αγαπητέ Superman ελπίζω να είσαι καλά, η παρούσα επιστολή είναι για να σου παραθέσω μερικά πραγματάκια που δεν συνάδουν με τα τόσα που μου υποσχέθηκες ... Δεν ξέρω αν η υπόσχεσή σου να σώσεις τον κόσμο εξακολουθεί να ισχύει ή απλά συνειδητοποιείς ότι η πανοπλία σου είναι άχρηστη. Τέλος πάντων κύριε Superman, βοηθήστε με να καταλάβω τι συμβαίνει στον κόσμο, τι συνέβη με τους μεγάλους ήρωες που υποσχέθηκαν να μας σώσουν και να αποκαταστήσουν με επικές μάχες την ειρήνης; Νομίζω ότι έχεις ήδη συνειδητοποιήσει ότι η κάπα σου λειτουργεί μόνο αν τη χρησιμοποιείς για μάσκα ...

Μας έκανες να σε βλέπουμε σαν μεγάλο σωτήρα, αν όχι εσένα, όλα όσα συμβολίζεις, μας είπες ότι μόλις έρθει η κρίση, το σύστημά σου θα αγκαλιάσει τον κόσμο, μας είπες ότι δεν υπάρχει δύναμη σε αυτόν ή σε άλλο κόσμο, που θα μπορούσε να ξεπεράσει την ελευθερία του συστήματος που εκπροσωπείς. Με κορόιδεψες σαν μικρό παιδί και σήμερα το ψέμα σου δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί, τα νοσοκομεία των ΗΠΑ δεν είναι τίποτα περισσότερο από μεγάλες δεξαμενές θανάτου και υποκρισίας. Δεν ήταν τελικά οι άραβες τρομοκράτες, που τόσο σου άρεσε να αναφέρεις, δεν ήταν οι τρομεροί κομμουνιστές, που κατά τη γνώμη σου, επιχείρησαν να μας καταστρέψουν όλους, δεν ήταν ο πυρηνικός πόλεμος, δε ήταν η Αποκάλυψη που προκάλεσαν οι εξωγήινοι ... ήταν μια μικροσκοπική φιγούρα που μας έδειξε, στο άψε σβήσε, πόσο εύθραυστος είσαι και ότι η μόνη σου δύναμη είναι το ψέμα που γιγαντώνεται από τα Μέσα Ενημέρωσης.

Κύριε Superman, σήμερα είδα τη χώρα σου να κλέβει μάσκες, φάρμακα, αναπνευστικές συσκευές και προμήθειες από άλλους λαούς του κόσμου. Το μόνο που δεν είδα ήταν εσένα, να κατεβαίνεις από τον ουρανό για να αντιμετωπίσεις την τυραννία αυτών που πάντα "σου βαράγαν τους ζουρνάδες". 


Αυτή η επιστολή δημοσιεύεται στο φ. 187 του περιοδικού του PSUV (Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας), υπογράφεται από έναν "Bolivariano", μερικούς "γιους και κόρες του Τσάβες" και απευθύνεται στον Superman. Αξίζει να διαβαστεί και να διαδοθεί, καθώς αποδίδει πολύ χαρακτηριστικά το απόλυτο ξεμασκάρεμα του καπιταλισμού που προξένησε η εμφάνιση του κορονοϊού. Μια πραγματικότητα που όσο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης προσπαθούν να την αποκρύψουν, είναι πλήρως ορατή και στη Βενεζουέλα αναδεικνύεται ξεκάθαρα.

Βεβαίως οι Ευρωπαίοι που δεν παρακολουθούν VTV (τηλεόραση της Βενεζουέλας) δεν είναι σε θέση να κάνουν τη σύγκριση μεταξύ των καθημερινών ενημερωτικών εκπομπών που βλέπουν στις χώρες τους και στην καθημερινή πληροφόρηση που παρέχει η Μπολιβαριανή κυβέρνηση. Οι πρώτες χρησιμεύουν στο να δημιουργήσουν αποστάσεις ανάμεσα στους "ειδικούς" και στα λαϊκά στρώματα ενώ οι δεύτερες στοχεύουν στην αύξηση της ευαισθητοποίησης, της ευθύνης και της λαϊκής οργάνωσης.

Στην επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του Λένιν, του μπολσεβίκου επαναστάτη που ηγήθηκε στην Οκτωβριανή Επανάσταση, ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο απευθύνθηκε στο λαό της Βενεζουέλας με μια σημαντική ομιλία. Πίσω του ήταν παραταγμένα μερικά τρακτέρ, μέρος των 100 που ήρθαν από την Κίνα. Το κάθε ένα από αυτά - είπε ο Πρόεδρος - κοστίζει 290 Petro. To Petro είναι το κρυπτονόμισμα με το οποίο η Μπολιβαριανή Κυβέρνηση προσπαθεί να εξουδετερώσει τις επιθέσεις στο εθνικό νόμισμα, το Μπολίβαρ. Μια στρατηγική σε εξέλιξη που εφαρμόζει ο ιμπεριαλισμός στα πλαίσια του οικονομικού-χρηματοοικονομικού πολέμου που βασίζεται στις "κυρώσεις", τα σαμποτάζ και τις επιχειρήσεις διεθνούς πειρατείας. 

Το Petro, εξήγησε ο υπουργός Γεωργίας, Wilmar Castro Soteldo, αποτελεί σε αυτή την περίπτωση, μέρος ενός χρηματοδοτικού προγράμματος για τη γεωργία που απευθύνεται σε μικρούς παραγωγούς και αγρότες. Περιλαμβάνει άμεση ανταλλαγή, περιλαμβάνει τράπεζες ακόμη και τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος, ωστόσο, καλύπτει τα δικά του έξοδα και εγγυάται τη διαφάνεια στην αλυσίδα εφοδιασμού μεταξύ παραγωγής και διανομής.

Η κερδοσκοπία είναι στην πραγματικότητα ένα ακανθώδες ζήτημα και επίσης ένα όπλο πολιτικής πίεσης, μέρος του οικονομικού πολέμου που πιέζει τη Μπολιβαριανή διαδικασία να γυρίσει η χώρα στην προστασία των μεγάλων πολυεθνικών. Ο Maduro αντιμετώπισε ξανά το πρόβλημα.

Θα μπορούσε να είναι η ώρα που θα εμβαθύνουμε την επανάσταση, εάν οι έμποροι δοκιμάσουν την υπομονή του λαού. "Μας έκαναν τα πάντα" ,είπε, ... (αυτός) ο πόλεμος με το δολάριο, και τώρα ξεκίνησαν νέα επίθεση. Στους οικονομικούς παράγοντες λέω: "Προσέξτε, γιατί είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε όλους τους μηχανισμούς για την υπεράσπιση του λαού".

Στη συνέχεια, απευθύνθηκε στην εργατική τάξη, στους αγρότες και στους εργαζόμενους για να ζητήσει υποστήριξη εάν πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα "ενάντια σε όλους τους τομείς που θέλουν να επωφεληθούν από την πανδημία για να ληστεύουν και να κερδοσκοπούν ενάντια στο λαού". Εκείνοι που θα ενεργήσουν εναντίον του λαού, πρόσθεσε, "θα αντιμετωπίσουν την επαναστατική μας δύναμη, είμαι έτοιμος να ενεργοποιήσω όλες τις απαραίτητες αποφάσεις για την προστασία του λαού κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας".

Η απόφαση ελήφθη την επόμενη μέρα και δημοσιοποιήθηκε από την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο Delcy Rodríguez: Ορισμένες μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες θα επιταχτούν, αρχικά για 180 ημέρες, και μετά θα δούμε. Εν τω μεταξύ, για τον μπολιβαριάνικο σοσιαλισμό, αυτή είναι μια ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τη λαϊκή εξουσία, καθώς είναι και ένα ζήτημα επιβίωσης.

Με την εμφάνιση του κορονοϊού, ο Μaduro έθεσε τη χώρα σε καραντίνα, μια καραντίνα "εθελοντική και υπεύθυνη, αλλά ριζοσπαστική", μια καραντίνα βασισμένη σε μια ευρεία δωρεάν εκστρατεία από σπίτι σε σπίτι, η οποία μέχρι στιγμής αποδίδει, γιατί ενώ σε χώρες όπως η Βραζιλία, τα φέρετρα συσσωρεύονται , στη Βενεζουέλα υπάρχουν 10 νεκροί. Ταυτόχρονα, όλα τα λαϊκά στρώματα έχουν εγγυημένη κοινωνική κάλυψη, ενώ συνεχίζεται η παραγωγή σε βασικούς τομείς παρέχοντας στους εργαζόμενους δραστικά πρόσθετα μέτρα ασφαλείας. 

Χάρη στην άμεση παρέμβαση της Κίνας, ληρθε μεγάλη τεχνική υποστήριξη, η οποία επέτρεψε την κάλυψη μέρους της παραγωγής σε μάσκες, αντιδραστήρια και είδη υγιεινής. Τα στρατιωτικά εργοστάσια των Εθνικών Μπολιβαριανών Ένοπλων Δυνάμεων (FANC) που παρήγαγαν στρατιωτικές στολές, τώρα κατασκευάζουν μάσκες και στολές προστασίας και εργάζονται με μεγάλη ταχύτητα για να τις διανείμουν δωρεάν στον πληθυσμό και σε εκείνους που εργάζονται στον τομέα της υγείας, με τη βοήθεια των κουβανών γιατρών. 

Να παράγουμε για να νικήσουμε, αυτό είναι το κλειδί - είπε ο πρόεδρος - για να ανακάμψουμε από την παγκόσμια κρίση, που θα αφήσει εκτεθειμένους τους μηχανισμούς της χρηματοοικονομικής κερδοσκοπίας, κυρίαρχους στο καπιταλιστικό σύστημα, και θα επαναφέρει την πραγματική οικονομία στο επίκεντρο.

Το πετρέλαιο, είπε, θα συνεχίσει να είναι σημαντικό για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά το πετρελαϊκό ραντιέρικο μοντέλο εξαντλείται. Επομένως, θα καταστεί αναγκαίο, με κρατικό έλεγχο, να διαφοροποιηθεί η πραγματική οικονομία για να αυξηθεί το εισόδημα και να χρηματοδοτηθεί ολόκληρος ο κύκλος παραγωγής.

Τα CLAP (λαϊκές δομές διανομής τροφίμων) , εξήγησε ο Maduro, φτάνουν τώρα σε 7 εκατομμύρια οικογένειες μέσω οργανώσεων λαϊκής εξουσίας και είναι ένα μοντέλο για να επεκταθεί. Παρέχουν ποιοτικά προϊόντα σε λογική τιμή. Και αν το κράτος ανακτά τα χρήματα που επενδύει, γιατί πρέπει οι έμποροι να κερδοσκοπούν για προϊόντα πολύ χαμηλού κόστους αγοράς και εν μέσω πανδημίας;

Μιας πανδημίας που η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει με ωριμότητα και συνείδηση, καθώς 13.000 βασικές ιατρικές μονάδες που πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι έχουν αναπτυχθεί σε όλη την επικράτεια. Ταυτόχρονα, αναπτύχθηκαν δομές πρόληψης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, οι οποίες και επέτρεψαν την αποκάλυψη του επικίνδυνου ξεσπάσματος επιδημίας στην πολιτεία Nueva Esparta.

Εκεί, σε μια ακαδημία μπέιζμπολ που παρέμεινε ανοιχτή παρά την καραντίνα, γιόρτασαν το συμβόλαιο ενός νεαρού αθλητή που θα πάει να παίξει στις Ηνωμένες Πολιτείες. Λόγω μερικών μολυσμένων, το Covid-19 εξαπλώθηκε στα αγόρια 12-19 ετών που ήταν παρόντα και στους εργαζόμενους του ινστιτούτου. Όμως, προς το παρόν, ο ιός παραμένει περιορισμένος χάρη στην ακρίβεια και την αυστηρότητα των μέτρων πρόληψης.

Μια κατεύθυνση αντίθετη από αυτήν που πήραν οι καπιταλιστικές χώρες, αγνοώντας τις συστάσεις της ΠΟΥ. Και το αποτέλεσμα διέψευσε τις προβλέψεις των δεξιών πραξικοπηματιών, οι οποίοι με τα πρώτα σημάδια της πανδημίας, προέβλεπαν ότι ο ιός θα προκαλούσε αιματοχυσία στη Βενεζουέλα.




Αναρτήσεις ιστολόγιου