Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Ο Νικολάς Μαδούρο στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών

Αυτή τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο μίλησε στην 75η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Σε μια ομιλία μόλις πέντε λεπτών, ο αρχηγός κράτους της Βενεζουέλας ζήτησε από τον οργανισμό να συνοδεύσει (στείλει παρατηρητές) τις νομοθετικές εκλογές του Δεκεμβρίου. 

“Εάν ο κόσμος νίκησε τον ναζιστικό-φασισμό πριν από 75 χρόνια, θα μπορέσει επίσης να νικήσει εκείνους που θέλουν να επιβληθούν ηγεμονικά, μπορεί να νικήσει τον ιμπεριαλισμό και τον νεοφασισμό. Υπολογίστε σε μας για να χτίσουμε αυτόν τον νέο κόσμο, χωρίς αυτοκρατορίες“ , ανέφερε. 

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας υπήρξε και πάλι θύμα νέων μονομερών κυρώσεων που επέβαλε η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε συνέντευξη Τύπου, ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο Λευκός Οίκος θα επιβάλει νέες κυρώσεις εναντίον του Μαδούρο για τις σχέσεις του με το Ιράν. 

Όπως και η Κίνα, η Βενεζουέλα υποστήριξε την ανανέωση του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών για την ενίσχυση της οικοδόμησης ενός πολυπολικού κόσμου. 

Ο Νικολάς Μαδούρο επαναβεβαίωση την στήριξή του στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως έκφραση αλληλεγγύης εν μέσω της μεγαλύτερης πανδημίας του αιώνα. Η αναφορά αυτή συνδέεται με την αναστολή της οικονομικής στήριξης του Λευκού Οίκου προς τον ΠΟΥ, κατηγορώντας τον οργανισμό ότι οι κατευθυντήριες γραμμές του ότι ευνοεί την Κίνα 

Η Βενεζουέλα καταγράφει 66.656 κρούσματα ς και 547 θανάτους από τον covid-19. Διατηρώντας υψηλό ποσοστό (80% ) ανάρρωσης των ασθενών, η χώρα εφαρμόζει νέες θεραπείες χρησιμοποιώντας πλάσμα αίματος για τη θεραπεία του κορονοιού και υπέγραψε συμφωνίες για την παραγωγή των εμβολίων της Κίνας και της Ρωσίας, τα οποία βρίσκονται στα τελικά στάδια δοκιμών. 

Κοινοβουλευτικές εκλογές 

Στις 6 Δεκεμβρίου, η Βενεζουέλα θα διεξαγάγει κοινοβουλευτικές εκλογές για την εκλογή των 277 μελών της Εθνοσυνέλευσης για τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτή θα είναι η εικοστή πέμπτη εκλογική διαδικασία που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία 20 χρόνια των “Chavista” κυβερνήσεων. 

Η χώρα είναι μια από τις πρώτες στη Λατινική Αμερική που εφάρμοσε το αυτοματοποιημένο (εκλογικό) σύστημα και τη βιομετρική. Για το λόγο αυτό, το εκλογικό της σύστημα, το οποίο υποβάλλεται σε 15 ελέγχους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις εκλογές, θεωρείται ένα από τα ασφαλέστερα στον κόσμο. 

Μπροστά στην άρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στείλει παρατηρητές στις κοινοβουλευτικές εκλογές, ο Μαδούρο ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, να στείλει μια τεχνική επιτροπή παρατηρητών για την επαλήθευση και την επικύρωση της εκλογικής διαδικασίας.


www.resumenlatinoamericano.org

 

Αναρτήσεις ιστολόγιου