Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

Γραπτή Παρέμβαση του Πρεσβευτή της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, Freddy Fernández - [+video]

Στην εκπομπή «Του κόσμου οι ειδήσεις» στην Ert Open με την Μαρία Καλύβα-Πρίφτη

Έχουμε απορρίψει, με τον πιο ισχυρό τρόπο, αυτή την υποτιθέμενη Έκθεση της επίσης υποτιθέμενης ανεξάρτητης αποστολής. 

Αυτή η αποστολή - εγκρίθηκε σύμφωνα με το ψήφισμα 42/25 του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στις 27 Σεπτεμβρίου 2019, με την ευνοϊκή ψήφο μόνο του 40% (19 ψήφοι) των μελών του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 21 αποχές και 7 ψήφους κατά, παραβιάζει το σύνολο των κανόνων που ρυθμίζουν τη λειτουργία του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

Η προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να βασίζεται στις αρχές της συνεργασίας και του γνήσιου διαλόγου, καθώς και να τηρεί τον σκοπό της ενίσχυσης της ικανότητας των κρατών μελών να συμμορφώνονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Όπως είναι γνωστό, η Βενεζουέλα απέρριψε επίσημα αυτήν την επιτροπή, καθώς η κυβέρνησή μας εργάζεται ήδη σε συντονισμό με το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Michelle Bachelet, στο πλαίσιο της Επιστολής Συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο μερών τον Σεπτέμβριο του 2019, σύμφωνα με τις διατάξεις του ψηφίσματος A / HRC / 42/4, που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά την 42η σύνοδό του, και το οποίο αναμένεται να ανανεωθεί για ένα ακόμη έτος στο πλαίσιο της 45η σύνοδος του Συμβουλίου. 

Ο μηχανισμός αυτής της Διεθνούς Αποστολής ήταν άγνωστος και απορρίφθηκε από τη Βενεζουέλα, καθώς διατυπώθηκε από μια ομάδα χωρών που το 2019 ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τη στρατηγική των ΗΠΑ για την οικοδόμηση ενός ψεύτικου αρχείου εναντίον της Βενεζουέλας, στην ανοιχτή ατζέντα της οικοδόμησης ψευδο-παράλληλης κυβέρνησης, η οποία εκείνη την εποχή και μέχρι σήμερα προσπάθησε να απομονώσει τους νόμιμους θεσμούς της χώρας. 

Είναι προφανές ότι αυτή η έκθεση δεν αναγνωρίζει και σκοπεύει να επηρεάσει το έργο που έχει αναπτύξει το κράτος της Βενεζουέλας με το Γραφείο της Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. 

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι εκτός από μια έκθεση με πολιτικά κίνητρα, έχει σοβαρές μεθοδολογικές ελλείψεις που την δυσφημίζουν, επειδή: 

1. Δεν πραγματοποιήθηκε στη χώρα, αλλά εξ αποστάσεως, βασισμένη σε προκατειλημμένες απόψεις σχετικά με την εθνική πραγματικότητα, επιπλέον, δεν έλαβε υπόψη πηγές ή δεδομένα που προέρχονταν από όργανα της δομής του κράτους της Βενεζουέλας. 

2. Η συλλογή πληροφοριών περιορίζεται στην παραπομπή εικαζόμενων «πηγών» (μη επαληθεύσιμες, αβάσιμες ή εφευρεθείσες), καθώς και «ψηφιακές πληροφορίες», οι οποίες στερούνται σε μεγάλο βαθμό επιστημονικής αυστηρότητας, όπως επίσης και κάνει αόρατο το σκληρό έργο υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν προχωρήσει το Υπουργείο Εσωτερικών και ολόκληρο το σύστημα Δικαιοσύνης της Βενεζουέλας. 

3. Σε αρκετές από τις περιπτώσεις που αναφέρονται στην έκθεση, υπάρχουν ασυνέπειες, ελλιπείς πληροφορίες, επιλέγονται επιλεκτικά και δικαιολογούνται από μόνα τους. 

Η έκθεση καταγγέλλει την υποτιθέμενη ύπαρξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας χωρίς βάση για αυτά, αποδεικνύοντας ότι τα όργανα ασφαλείας έχουν διαπράξει βασανιστήρια και κατάχρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όσους στερούνται ελευθερίας. Αυτές οι κατηγορίες υποστηρίζονται σε ανώνυμες συνεντεύξεις που είναι αδύνατο να επαληθευτούν και χωρίς κανένα έγγραφο που να τις υποστηρίζει. 

Η έκθεση είναι ένα χονδροειδές μοντάζ που στοχεύει στη δημιουργία ενός πίνακα γνώμης που ευνοεί τη μόνιμη επιθετικότητα που διαπράττεται εναντίον του λαού της Βενεζουέλας, αποκρύβοντας τις ατζέντες της πολιτικής βίας, απόπειρες πραξικοπήματος και δολοφονίας σε βαθμό απογοήτευσης, όλες οι ενέργειες που προωθούνται, χρηματοδοτούνται και εκτελέστηκαν από παράγοντες της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας με διεθνή υποστήριξη, ειδικά από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Δημοκρατίας της Κολομβίας. 

Τραβάει την προσοχή, το γεγονός ότι η έκθεση παρουσιάζεται βιαστικά πριν από την 45η σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επίσης στο πλαίσιο της περιοδείας του Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Mike Pompeo σε γειτονικές χώρες της Βενεζουέλας και κατά την παραμονή της συνάντησης της λεγόμενης Διεθνούς Ομάδας Επαφών με τη Βενεζουέλα. 

Η έκθεση κυκλοφόρησε στο προοίμιο της οργάνωσης και συζήτησης για τις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές στη Βενεζουέλα, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 6 Δεκεμβρίου 2020. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η έκθεση γράφτηκε με σκοπό να τορπιλίσει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης που επιτεύχθηκε μεταξύ της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας της αντιπολίτευσης, η οποία έχει εκφράσει την πρόθεσή της να συμμετάσχει στις προαναφερθείσες κοινοβουλευτικές εκλογές. 

Ένας άλλος στόχος της έκθεσης είναι να παρεμποδίσει τις σχέσεις διαλόγου, συνεργασίας και τεχνικής βοήθειας μεταξύ της κυβέρνησης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και του Γραφείου της Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. 

Δεν μπορούμε να μην υπογραμμίσουμε την αμφισβητήσιμη ηθική αρχή για τα ανθρώπινα δικαιώματα ορισμένων από τα μέλη της επιτροπής που έγραψαν την έκθεση, ιδίως τον κ. Francisco Cox, ένα από τα τρία μέλη της αποστολής, που προηγουμένως είχε διατελέσει δικηγόρος υπεράσπισης του Jovino Novoa, Υφυπουργού της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της εγκληματικής δικτατορίας του στρατηγού Augusto Pinochet στη Δημοκρατία της Χιλής. 

Με βάση όλα τα παραπάνω, θεωρούμε ότι αυτή η έκθεση, που εκπονήθηκε από τρίτες χώρες, αμφισβητεί την ορθότητα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αποδυναμώνει ολόκληρο το πολυμερές σύστημα που το ρυθμίζει. Ο ιερός θεσμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κινδυνεύει, ενώ αυτός ο τρόπος επιλεκτικών και βαθιά προκατειλημμένων δράσεων θα είναι η αιτία υποψίας εκ μέρους άλλων Κρατών που ενδέχεται να είναι επιρρεπή σε επιθέσεις αυτού του είδους. 


Αναρτήσεις ιστολόγιου