Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

Γιατί συμπαραστεκόμαστε στη Βενεζουέλα;

Κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενος άνθρωπος, κάθε φίλος της ειρήνης, καθένας και καθεμία που σέβεται τις αρχές της εθνικής ανεξαρτησίας των λαών πρέπει να συμπαρασταθεί στη Βενεζουέλα επειδή:
  • Έχει μπει στο στόχαστρο των ΗΠΑ οι οποίες, κατά παραβίαση όλων των αρχών του ΟΗΕ, οργανώνουν πραξικόπημα, εξαπολύουν σαμποτάζ, προετοιμάζουν επέμβαση. Απειλούν ανοιχτά ότι θα έχει το μέλλον της Συρίας και της Λιβύης. Απειλούν το λαό με εμφύλιο πόλεμο και τον Πρόεδρο της χώρας με δολοφονία.
  • Η Βενεζουέλα έχει πρόσφατα (πριν ένα χρόνο) εκλεγμένο πρόεδρο τον Ν. Μαδούρο με ποσοστό 67% έναντι 21% του βασικού αντιπάλου του. Η εκλογική διαδικασία, όπως και όλες των προηγούμενων χρόνων, διεξήχθη ομαλά. Κανείς διεθνής παρατηρητής δεν διετύπωσε σοβαρές αποδείξεις (ούτε κάν ενδείξεις) για το αντίθετο.
  • Το Σύνταγμα της Βενεζουέλας είναι ιδιαίτερα δημοκρατικό. Δίνει τη δυνατότητα στο λαό να ανακαλέσει τους αντιπροσώπους του, πριν τη λήξη της θητείας τους, αν δεν είναι ικανοποιημένος από αυτούς. Έχει επίσης το συνταγματικό δικαίωμα και τη δυνατότητα να ανακαλέσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση.
  • Η αυτοανακήρυξη του Γουαϊδό είναι πραξικοπηματική ενέργεια, παραβίαση του Συντάγματος και του ποινικού νόμου. Είναι σαν να αναγορευτεί ξαφνικά πρωθυπουργός της Ελλάδας ο πρόεδρος της Βουλής.


Επιπλέον, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο λαό και στη νόμιμη κυβέρνηση της Βενεζουέλας επειδή:

  • Γνωρίζουμε ότι επιδίωξη των ΗΠΑ είναι να βάλουν και πάλι στο χέρι το πετρέλαιο της χώρας, το οποίο εθνικοποιήθηκε από την κυβέρνηση Τσάβες. Μέσω της εθνικοποίησης, η φτώχεια στη χώρα, μπορεί να μην εξαλείφθηκε, αλλά έχει μειωθεί στο μισό, όπως λένε τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ.
  • Ξέρουμε ότι ειδικά ο πολυεθνικός όμιλος Κοχ εποφθαλμιά τα πετρέλαια της Βενεζουέλας. Ο Μ. Πενς (αντιπρόεδρος των ΗΠΑ) και ο Μ. Πομπέο (υπουργός εξωτερικών) είναι μεγαλομέτοχοι του ομίλου.
  • Γνωρίζουμε ότι οι ΗΠΑ έχουν εξαπολύσει έναν βρώμικο οικονομικό πόλεμο σε βάρος της Βενεζουέλας.
  • Ξέρουμε πολύ καλά ότι αν επικρατήσουν οι ευνοούμενοι των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, θα ιδιωτικοποιηθεί ο πετρελαϊκός τομέας, θα γίνει πλιάτσικο κυριολεκτικά, θα επανέλθει το ΔΝΤ και θα βυθιστεί σε μόνιμη φτώχεια ο λαός.

Αναρτήσεις ιστολόγιου