Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

Πρωτομαγία 2019: Όχι στο εν εξελίξει στρατιωτικό πραξικόπημα στην Βενεζουέλα

Στρατιωτικό πραξικόπημα κατά της νόμιμης κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, υποκινείται τις τελευταίες ώρες από τον αυτο-ανακηρυσσόμενος επίδοξο δικτάτορα Χουάν Γκουαϊδό και τη δεξιά αντιπολίτευση στην Βενεζουέλα. Ο Γουαϊδό εμφανίστηκε σε βίντεο - διάγγελμα τριών λεπτών που βιντεοσκοπήθηκε πριν από το ξημέρωμα κοντά στην αεροπορική βάση La Carlota στο Καράκας να αναγγέλλει την «τελική φάση» της «Επιχείρησης Ελευθερία», περιστοιχισμένος από ομάδα στρατιωτικών, ενώ στο πλευρό του βρισκόταν ο καταδικασμένος ηγέτης της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπεζ.

Υπενθυμίζουμε ότι:

  • Ο Γουαϊδο είναι μέλος της «Γενιάς του 2007» που εκπαιδεύτηκε από το Κέντρο Εφαρμοσμένων Μη Βίαιων Δράσεων και Στρατηγικών (CANVAS), μιας οργάνωσης με έδρα το Βελιγράδι που χρηματοδοτείται από το αμερικάνικο NED(Εθνικό Ταμείο για την Δημοκρατία). O CANVAS είναι παρακλάδι της σέρβικης ομάδας Otpor, που συνεργάστηκε με ομάδες υποκινούμενες από τις ΗΠΑ, με στόχο την ανατροπή του Σέρβου προέδρου Μιλόσεβιτς.
  • O Λόπεζ είναι γόνος δυναστείας πολιτικών της Βενεζουέλας και πό το 1996- έως το 1999 ήταν σύμβουλος της εταιρείας πετρελαίου PDVSA από την οποία απομακρύνθηκε όταν κατηγορήθηκε ότι διασπάθιζε χρήματα με τα οποία χρηματοδοτούσε το πολιτικό του κόμμα «Δικαιοσύνη Πρώτα», το οποίο χρηματοδοτούνταν επίσης από το αμερικάνικο NED. Ο ίδιος είχε πάρει μέρος στην εισβολή στην κουβανική πρεσβεία κατά το αποτυχημένο πραξικόπημα των ολιγαρχών των ΜΜΕ κατά του Ούγκο Τσάβες το 2002.


Πρόκειται για δύο πρόσωπα-μαριονέτες των ολιγαρχών της Βενεζουέλας και των αμερικάνων ιμπεριαλιστών να βάλουν και πάλι στο χέρι το πετρέλαιο της χώρας, το οποίο εθνικοποιήθηκε από την κυβέρνηση Τσάβες. Ξέρουμε ότι ειδικά ο πολυεθνικός όμιλος Κοχ εποφθαλμιά τα πετρέλαια της Βενεζουέλας. Ο Μ. Πενς (αντιπρόεδρος των ΗΠΑ) και ο Μ. Πομπέο (υπουργός εξωτερικών) είναι μεγαλομέτοχοι του ομίλου. Αν επικρατήσουν οι ευνοούμενοι των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, θα ιδιωτικοποιηθεί ο πετρελαϊκός τομέας, θα γίνει πλιάτσικο κυριολεκτικά, θα επανέλθει το ΔΝΤ και θα βυθιστεί σε μόνιμη φτώχεια ο λαός. Όπως μάλιστα διαβάζουμε, οι πραξικοπηματίες δεν διστάζουν να βυθίσουν στο αίμα τις εκδηλώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς, καλώντας σε πραξικοπηματικές κινητοποιήσεις.

Η Ελληνική Επιτροπή Αλληλεγγύης «Είμαστε Όλοι Βενεζουέλα» καταδικάζει το εν εξελίξει πραξικόπημα ενάντια στο λαό και την νόμιμη κυβέρνηση της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας και καλεί κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο άνθρωπο, κάθε φίλος της ειρήνης, καθένα και καθεμία που σέβεται τις αρχές της εθνικής ανεξαρτησίας των λαών να συμπαρασταθεί στη Βενεζουέλα. Καταγγέλλουμε τα ελληνικά αστικά πολιτικά κόμματα και τα ΜΜΕ για την κάλυψη που παρέχουν στο πραξικόπημα, παρουσιάζοντας ως «στρατιωτική εξέγερση». Καταγγέλλουμε ακόμα, την διγλωσσία της ελληνικής κυβέρνησης που προ­α­νάγ­γει­λε την υπο­δο­χή εκ­προ­σώπου του Γκουαϊδό στην Αθή­να, κρατώντας ίσες αποστάσεις απέναντι στην δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και τους πραξικοπηματίες.

Η Επιτροπή θα συμμετέχει και φέτος στις κινητοποιήσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς, με παρέμβαση ενημέρωσης και αλληλεγγύης στην πλατεία Συντάγματος, από τις 10πμ.

Αναρτήσεις ιστολόγιου