Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Ένας χρόνος Ελληνική Επιτροπή Αλληλεγγύης «Είμαστε όλοι Βενεζουέλα

Το παρακάτω κείμενο είναι προιόν διαβούλευσης μεταξύ των μελών της Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2019.

Η δημιουργία της Ελληνικής Επιτροπής Αλληλεγγύης με την Βενεζουέλα «Είμαστε όλοι Βενεζουέλα - todos somos Venezuela» δημιουργήθηκε μέσω της διαβούλευσης που ξεκίνησε στις 27/11/2017 και ολοκληρώθηκε σε ένα περίπου μήνα με την διατύπωση της ιδρυτικής της ανακοίνωσης και την συνυπογραφή της «Διακήρυξη του Καράκας» της 19 Σεπτεμβρίου 2017 στη βάση της ομώνυμης διεθνούς πρωτοβουλίας ¨Διεθνής Διάσκεψη Είμαστε Όλοι Βενεζουέλα, Διάλογος για την Ειρήνη, την Κυριαρχία και την Μπολιβαριανή Δημοκρατία” . Την ίδια στιγμή, η επιτροπή κάλεσε σε μαζική υπογραφή της Διακήρυξης του Καράκας, κάλεσμα στο οποίο ανταποκρίθηκαν πάνω από 250 συναγωνιστές και συναγωνίστριες από όλους τους επαγγελματικούς, κοινωνικούς, κινηματικούς χώρους. 

Η αναγκαιότητα μιας τέτοιας κινηματικής πρωτοβουλίας, βασίστηκε στην αντίληψη ότι, στον αναμενόμενο τότε νέο κύκλο επιθέσεων, η Βενεζουέλα χρειάζονταν την αλληλεγγύη μας. Ο ελληνικός λαός, ο οποίος δέχεται (φυσικά με άλλη ένταση και μεθόδους) και αυτός την επίθεση από τα ίδια κέντρα του Ιμπεριαλισμού, έχει κάθε λόγο παράλληλα με τη δική του πάλη να σταθεί στο πλάι κάθε λαού που παλεύει, να σταθεί στο πλάι του Βενεζουελάνικου λαού που βρίσκεται σήμερα στις πρώτες γραμμές αυτής της πάλης. 

Η θέση/στάση της επιτροπής απέναντι στην Μπολιβαριανή διαδικασία διατυπώθηκε ως εξής: 

Αναγνωρίζουμε τα τεράστια επιτεύγματαπρος όφελος του βενεζουελάνικου λαού που έχουν προκύψει στις σχεδόν δυο δεκαετίες της Μπολιβαριανής Διαδικασίας .Τόσο στο βιοτικό επίπεδο του λαού (εθνικοποιήσεις, λαϊκά σούπερ μάρκετ, λαϊκές κατοικίες) όσο και σε ζητήματα λαϊκής συμμετοχής και δημοκρατίας.

Στεκόμαστε ανεπιφύλακτα ενάντια στην επίθεση του Ιμπεριαλισμού (αμερικάνικου και ευρωενωσιακού) προς το λαό και τη Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας. 

Υπερασπιζόμαστε ανεπιφύλακτα το δικαίωμα της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην εθνική ανεξαρτησία, και του λαού της κυρίαρχα, ελεύθερα και δημοκρατικά να αποφασίζει το δρόμο για την ανάπτυξη και βελτίωση της ζωής του.

Αναγνωρίζουμε και υπερασπιζόμαστε ανεπιφύλακτα την τυπική και ουσιαστική νομιμότητα της δημοκρατικά εκλεγμένης Μπολιβαριανής Κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, που έχει επιβεβαιωθεί δεκάδες φορές στις κάλπες και στο δρόμο. 

Η ιδρυτική ανακοίνωση της επιτροπής μας , καθόριζε ως εξής το χαρακτήρα της: 

Η επιτροπή είναι ανοιχτή στη βάση πάντα της «Διακήρυξης του Καράκας» και της ιδρυτικής της ανακοίνωσης και συγκροτείται από άτομα, χωρίς φυσικά κανένας να αρνείται την κοινωνική, κινηματική ή/και πολιτική του ιδιότητα, αντίθετα θα προσπαθεί να κινητοποιήσει άλλους φορείς και συλλογικότητες για το σκοπό της επιτροπής. 

Η Επιτροπή είναι δημόσια (τα ονόματα των μελών της δημοσιεύθηκαν κάτω από την ιδρυτική της ανακοίνωση) και ταυτόχρονα ανοιχτή(προστίθενται νέα μέλη). Καλεί όποιον επιθυμεί να προτείνει ή να συμμετέχει σε δράσεις αλληλεγγύης με την Βενεζουέλα, να παρακολουθήσει τις συναντήσεις της, να κάνει τις προτάσεις του, ακόμα και αν δεν είναι μέλος της. Επιδιώκει τη συνεργασία με άλλους φορείς αλλά δεν θέλει να μετατραπεί σε συντονιστικό ή “ομοσπονδία” φορέων ή οργανώσεων. Λειτουργεί ανεξάρτητα, δημοκρατικά και ενωτικά. Eπιδιώκει την μαζικοποίησή της στην Ελλάδα αλλά και επαφές με τις αντίστοιχες διεθνείς πρωτοβουλίες. Οργανώνει εκδηλώσεις και παρεμβάσεις, αυτοτελώς ή σε συνεργασία με άλλους φορείς ή συμμετέχει σε εκδηλώσεις τρίτων που προωθούν το σκοπό της αλληλεγγύης με τη Βενεζουέλα στα παραπάνω πλαίσια. 

Tα πρώτα βήματα 

Η πρώτη ενέργεια (12/2018) ήταν το φτιάξιμο ομώνυμου ιστότοπου και σελίδας στα κοινωνικά δίκτυα (κυρίως στο facebook), μέσω των οποίων διακινήθηκε η ιδρυτική ανακοίνωση, η Διακήρυξη του Καράκας, στην οποίαν συγκεντρώθηκαν και δημοσιεύτηκαν υπογραφές. 

Τρεις μήνες μετά (30 Μαρτίου 2018) πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίασή της με εκδήλωση στο Πολυτεχνείο της Αθήνας. Σε αυτή την εκδήλωση κλήθηκε και ανταποκρίθηκε ως βασικός ομιλητής ο γνωστός συγγραφέας και δημοσιογράφος Ignacio Ramonet. Ήταν μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση, λόγω κυρίως της παρουσίας του Ramonet δόθηκε δημοσιότητα στα ελληνικά και ξένα ΜΜΕ, συγκεντρώθηκαν νέες υπογραφές στη Διακήρυξη του Καράκας, πουλήθηκαν βιβλία κλπ. Εν τέλει, οι συναγωνιστές που επέμεναν και έκαναν ότι ήταν δυνατόν για να εξασφαλιστεί η παρουσία του Ramonet στην πρώτη παρουσίαση της επιτροπής, είχαν δίκιο. 

Την Πρωτομαγιά του 2018, βρεθήκαμε στην πλατεία Συνταγματος με τα πανό και τα υλικά μας , μαζί με τον ΠΣΧΜ - Αλληλεγγύη με την Κούβα, το δίκτυο bloggers για την Κούβα και τη Λατινική Αμερική La Red Solid@ria Griega και τις Εκδόσεις Διεθνές Βήμα, φτιάχνοντας ένα αντιιμπεριαλιστικό σημείο αλληλεγγύης με τη Βενεζουέλα και την Κούβα στο σημείο που περνούσαν οι Πρωτομαγιάτικες πορείες. 

Η επόμενη παρουσία μας στο δρόμο ήταν στην πορεία του Πολυτεχνείου 2018 και πάλι μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χοσέ Μαρτί – Αλληλεγγύη με την Κούβα και κάποιες άλλες οργανώσεις και μεμονωμένους συναγωνιστές. Είχε προηγηθεί τραπεζάκι στο χώρο του πολυτεχνείου στους τριήμερους εορτασμούς, μετά από κάλεσμα του ΠΑΚΣ και την παρουσία και άλλων αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων. 

Ενδιάμεσα σε αυτές τις δράσεις, εντατικοποιήσαμε την παρουσία μας στο διαδίκτυο, συνδεθήκαμε και με άλλες διεθνείς πρωτοβουλίες (όπως το Ευρωπαικό Δίκτυο Αλληλεγγύης με την Βενεζουέλα), συμμετείχαμε και στηρίξαμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας όλες τις εκδηλώσεις υπέρ της Βενεζουέλας , μεταξύ των οποίων, οι ενημερωτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις της πρεσβείας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, διακινήσαμε και μια καταγγελία της επιτροπής με τίτλο Οι εμμονές του ΣΚΑΙ με τη Βενεζουέλα. Συμμετείχαμε σε μια σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών σχετικά με τη Βενεζουέλα, κυρίως στην ΕΡΤopen. 

Η Επιτροπή μας λειτούργησε όλο αυτό το διάστημα με άμεσο τρόπο (συναντήσεις) αλλά και με διαβουλεύσεις μέσω του ιντερνετ (mail / κλειστή ομάδα στο fb). Tους τελευταίους μήνες, ορίσαμε ένα πενταμελές συντονιστικό για την καλύτερη προετοιμασία και οργάνωση της δουλειάς μας. 

Το τελευταίο επιχειρούμενο πραξικόπημα στη Βενεζουέλα 



Την τελευταία εβδομάδα του Γενάρη ξεκίνησε μια πρωτοφανής κινητοποίηση σε όλο τον κόσμο ενάντια στο επιχειρούμενο πραξικόπημα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους ενάντια στη Βενεζουέλα. Το ίδιο ελπιδοφόρα ήταν τα αντανακλαστικά που επέδειξε το κίνημα και στην Ελλάδα. Η επιτροπή μας συμμετείχε στην πρώτη άμεση απάντηση, στην συγκέντρωση και πορεία στην πρεσβεία των ΗΠΑ, που πραγματοποίησαν οι οργανώσεις της αντκαπιταλιστικής αριστεράς στις 31 Γενάρη. Συγκροτήσαμε σε αυτή τη συγκέντρωση μαζί με το ΠΑΚΣ, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χοσέ Μαρτί και το δίκτυο bloggers La Red Solid@ria Griega ένα μικρό κινηματικό μπλόκ , και προς τιμή τους, οι διοργανωτές μας έβαλαν στην κεφαλή της πορείας. Οι εικόνες από αυτή τη συγκέντρωση στα διεθνή ΜΜΕ, ήταν οι πρώτες κινητοποίησης στο δρόμο σε υπεράσπιση και αλληλεγγύη στη Βενεζουέλα που εμφανίστηκαν στην Ευρώπη. 


Τις επόμενες ημέρες, (7/2) διοργανώθηκε από τις ίδιες συλλογικότητες του μπλοκ αυτής της πορείας, η επιτυχημένη εκδήλωση – συζήτηση στον κινηματογράφο ΙΛΙΟΝ στην Αθήνα, με τον επιτετραμμένο της πρεσβείας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας και χαιρετισμό από την πρέσβειρα της Κούβας. Εκδήλωση στην οποία επίσης μετέδωσαν κάποια διεθνή ΜΜΕ και πολλά εναλλακτικά εγχώρια μέσα. 

Όλο τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο πραγματοποιήθηκαν δεκάδες εκδηλώσεις, συζητήσεις, ψηφίσματα και δράσεις σε υπεράσπιση της Βενεζουέλας, από πολιτικές οργανώσεις, από κινηματικές συλλογικότητες σε γειτονιές της Αθήνας και σε επαρχιακές πόλεις. Στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, συμμετείχαμε ή στηρίξαμε όλες αυτές τις δράσεις. Σε κάποιες από αυτές (όπως στο Φόρουμ των αριστερών οργανώσεων) κληθήκαμε και χαιρετίσαμε ως Επιτροπή. Κληθήκαμε επίσης και παρεμβήκαμε σε ραδιοφωνικές εκπομπές – κυρίως στην ΕΡΤΟpen) και φυσικά, αυτές τις μέρες πήρε φωτιά το διαδίκτυο, δίνοντας ο καθένας από εμάς αλλά και όλοι σαν επιτροπή την μάχη της εναλλακτικής ενημέρωσης ενάντια στον μιντιακό πόλεμο κατά της Βενεζουέλας. 

Η δράση αυτή συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και επεκτείνεται σε νέους χώρους. Η Βενεζουέλα συνεχίζει να βρίσκεται στο κέντρο της διεθνούς επικαιρότητας και της κινηματικής δράσης. Σε πρωτοφανή επίπεδα έχει φτάσει ο μοντιακός πόλεμος και ο οχετός ψεύδους, αλλά και η εναλλακτική πληροφόρηση στο διαδίκτυο, τα κοινωνικά δίκτυα αλλά και σε ορισμένα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. 

Νέα περίοδος για την Ελληνική Επιτροπή Αλληλεγγύης “Είμαστε όλοι Βενεζουέλα” 

Το τελευταίο δίμηνο, κατά το οποίο οργανώθηκαν, συνδιοργανώθηκαν ή στηρίχτηκαν περισσότερες από 20 δράσεις αλληλεγγύης , σηματοδοτεί μια νέα περίοδο για εμάς. 

Η Επιτροπή μας, μια “θεματική συλλογικότητα” ,όπως συνηθίζεται να λέγονται τέτοιου είδους συσπειρώσεις, αποτελείται από συναγωνιστές και συναγωνίστριες που δρουν στο κίνημα, συμμετέχουν δραστήρια σε πολιτικές, μαζικές οργανώσεις ή απλώς δραστηριοποιούνται σε διάφορα μετερίζια. 

Διαμόρφωσε στην πράξη τον χαρακτήρα της, ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο των εντατικών δράσεων αλληλεγγύης με βάση την αρχική ιδρυτική της ανακοίνωση: 

  • Είναι δημόσια: Tα ονόματα όλων των μελών της είναι δημοσιευμένα στο blog της επιτροπής, μαζί με την ιδρυτική της ανακοίνωση και οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να ενταχθεί σε αυτήν. 
  • Είναι ανοιχτή: Στις συνελεύσεις της καλεί οποιονδήποτε θέλει να συνεισφέρει στην υπόθεση της αλληλεγγύης με την Βενεζουέλα, και στην οργάνωση δράσεων, ακόμα και αν δεν είναι μέλος της. 
  • Συμμετέχει και στηρίζει όλες τις δράσεις αλληλεγγύης με την Βενεζουέλα που οργανώνουν διάφοροι φορείς. 
  • Συνεργάζεται σε αυτή την κατεύθυνση με κάθε κινηματική αντιιμπεριαλιστική συλλογικότητα, ιδιαίτερα με τις συλλογικότητες αλληλεγγύης και εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης για τη Λατινική Αμερική 
  • Αναπτύσσει δράση εναλλακτικής πληροφόρησης στο διαδίκτυο αλλά και σε όποιο έντυπο και ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης. Κρατά ενημερωμένο το blog της, στο οποίο έχει ενεργά link (σε πραγματικό χρόνο) όλους τους ιστότοπους που διατηρούν ή αρθρογραφούν τα μέλη της. 


Πραγματοποιήθηκε στον Καράκας από τις 16- 22 Φεβρουαρίου 2019 η πρώτη στα πλαίσια της διεθνούς συνάντησης αλληλεγγύης “Συνέλευση των Λαών” (23-28/2) στην οποίαν συμμετείχαν πάνω από 400 εκπρόσωποι πολιτικών και μαζικών οργανώσεων από όλο τον κόσμο. Να σημειώσουμε εδώ, ότι στην Ευρώπη μπήκαν τέθηκαν μεγάλα εμπόδια για να ταξιδέψει κόσμος για αυτή την εκδήλωση. Ακυρώθηκαν πτήσεις προς Βενεζουέλα, στα ενδιάμεσα αεροδρόμια (Παναμάς) προκλήθηκαν κωλυσιεργίες, εμπόδια και καταστολή και ένας Καταλανός δημοσιογράφος του απαγόρευσαν να ταξιδέψει και απελάθηκε. 
  • Υποστηρίζουμε την ιδέα να μονιμοποιηθεί αυτή η μπργιάδα κατά τα πρότυπα της Κούβας και σχεδιάζουμε τη συμμετοχή μας στην επόμενη. 
  • Ξεκινάμε καμπάνια υποστήριξης αυτής της αποστολής. 

Αναρτήσεις ιστολόγιου